Національна школа суддів України

Охорона та захист права на житло

9–10 жовтня 2018 року в Одеському регіональному відділенні Національної школи суддів  для слухачів і слухачок 11 групи спеціальної підготовки проведено  тренінг на тему: “Особливості розгляду житлових спорів”.

Відповідно до статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на повагу до свого  приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Одним із найважливіших соціально-економічних прав громадян України є право на житло, оскільки воно стосується основ життя людини, потребує державної охорони та захисту. Майбутні судді мають навчитися вправно застосовувати нормативно-правові акти та судову практику при вирішенні усіх можливих різновидів спорів щодо житла; отримати міцні знання та сформувати навички вирішення питань, які виникають при розгляді житлових спорів; навчитися правильно використовувати в судовій практиці рішення Європейського суду з прав людини та засвоїти методику застосування таких рішень.

Саме все це є метою цього тренінгу, для проведення якого запрошено суддю Марину Гниличенко та суддю у відставці Наталію Ільченко.

Тренери допомогли  майбутнім суддям вивчити:

нормативно-правове регулювання та рішення Європейського суду з прав людини щодо житлових спорів, зміст права власності на житло та підстави його набуття, правове регулювання відносин спільної сумісної власності на житло;

класифікацію та підсудність житлових спорів, процесуальні особливості їх вирішення;

правовий режим службових приміщень та гуртожитків, порядок надання такого житла, особливості користування та виселення з нього, обсяг прав та обов’язків осіб, що мешкають у службових житлових приміщеннях та гуртожитках;

основні аспекти приватизації державного житлового фонду та гуртожитків;   

нормативне регулювання договору найму житла, як одного із способів реалізації права на житло.

До кожної з тем тренінгу його розробниками складено відповідні практичні завдання для кандидатів на посаду судді. Працюючи над завданнями в малих групах, а також беручи участь у рольових іграх, майбутні володарі суддівських мантій упевнилися в тому, наскільки різними бувають спори щодо житла, скільки різних суттєвих моментів мають значення для їх правильного вирішення суддею. Переконалися у великій соціальній ролі судді, який вирішує спір цієї категорії, де допущена помилка може коштувати людині даху над головою.

Під час тренінгу слухачі та слухачки пройшли тестування за допомогою електронної системи клікерів, переглянули відеоролики та взяли участь у модерованих дискусіях, відстоюючи свою позицію та готуючись до великої справи у своєму житті – суддівської діяльності.