Національна школа суддів України

Окремі аспекти розгляду позовів про захист прав споживачів

20–24 вересня 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку суддів місцевих загальних  судів.

Вітальними словами навчальний захід відкрив директор Чернівецького регіонального відділення Анатолій ОгородникУ перший день підготовки для суддів було проведено тренінг “Захист прав споживачів: актуальні питання  правозастосування та судової практики”.

Тренінг розпочала викладачка–координаторка відділу підготовки викладачів (тренерів) Олена Умнова, яка представила викладачів, ознайомила суддів із навчальними цілями тренінгу та з’ясувала їхні очікування від навчального заходу. Вона також  зазначила, що  метою тренінгу є надання нових знань та формування у суддів умінь і навичок щодо:

– визначення особливостей розгляду позовів про захист прав споживачів;

– актуальних питань, що виникають при визначенні ефективного способу захисту порушеного права споживачів, шляхів їхнього вирішення;

– окремих аспектів вирішення цивільних справ щодо захисту прав споживачів у сфері житло–комунальних послуг;

– особливостей розгляду цивільних справ за позовами про захист прав споживачів у сфері надання туристичних послуг.

Тренінг провели директорка Харківського відділення, суддя Апеляційного суду Харківської області у відставці  Лілія Гуцал, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці Віра Гайдук, провідна наукова співробітниця відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Ольга Прудка, суддя Жовтневого районного суду міста Дніпра Максим Ходаківський та  співкеруючий партнер юридичної фірми Hillmont Partners, (суддя у 2014–2020 роках) Андрій Нижний.

Для професійного вдосконалення роботи суддів корисною буде інтерактивна лекція судді Вищого антикорупційного суду Інни Білоус щодо відповідальності  за   корупційні   правопорушення   та правопорушення, пов’язані з корупцією.

Викладачка–координаторка відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у відставці, кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Олена Умнова розгляне із суддями актуальні питання щодо провадження в цивільній справі в суді першої інстанції та зосередить увагу на окремих питаннях, що виникають при розгляді спадкових справ.

На питання доказів та доказування у кримінальному провадженні в суді першої інстанції зверне увагу суддя Верховного Суду в Касаційному кримінальному суді, кандидат юридичних наук Сергій Фомін.

Викладач кафедри історії та культури української мови Чернівецького національного університету  ім. Ю. Федьковича, кандидат філологічних наук Ігор Грималовський розповість суддям про зміни та доповнення в українському правописі.

Суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців, кандидатка юридичних наук Аліна Федіна ознайомить учасників підготовки з правовими позиціями Європейського суду з прав людини, які викладені в рішеннях ЄСПЛ і набули статусу остаточних.

На особливостях розгляду справ щодо злочинів проти статевої свободи та статевої недоторканості зосередить увагу викладачка–координаторка відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України  Ольга Короткова.

Після закінчення підготовки судді поділяться враженнями і висловлять свої побажання та пропозиції.