Національна школа суддів України

Опанування секретарями судових засідань сучасних методів роботи

19–23 березня 2018 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України проводить підготовку секретарів судових засідань окружних, апеляційних адміністративних та апеляційних господарських судів.

Підготовку проходять 15 секретарів судових засідань.

Директор регіонального відділення Олександр Мартиненко привітав слухачів і обговорив з ними очікування від підготовки. Заступник директора Алла Баштанник ознайомила слухачів із програмою, регламентом заходу, розповіла про інтерактивні методи навчання, які використовуються в Національній школі суддів України, та представила викладачів.

Під час підготовки суддя Максим Таус зупиниться на вивченні основних положень судової реформи відповідно до Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015–2020 роки та зосередить увагу на розгляді напрямків реформування судової системи.

Про різні форми впливу на суд розповість, на прикладі свого досвіду,  суддя у відставці Галина  Маймур.

Актуальною для секретарів судових засідань буде інтерактивна лекція судді у відставці, кандидата юридичних наук Володимира Поплавського, який зупиниться на проблемі розмежування компетенції між адміністративним, господарськими та загальними судами.

Керівник Дніпропетровського обласного об’єднання “Адвокат”, член Ради Спілки адвокатів України Світлана Торопчина-Агалакова обговорить зі слухачами проблему взаємодії судів із засобами масової інформації щодо забезпечення об’єктивного і неупередженого висвітлення діяльності суду.

Доцент кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидат психологічних наук Аліна Бунас розповість про запобігання ефекту професійного вигорання працівників апарату суду, покращення навичок комунікації в роботі з людьми з особливими потребами і зупиниться на розгляді методик оптимізації робочого часу відповідно до основ тайм-менеджменту.

Суддя, кандидат юридичних наук Оксана Ярешко зосередить увагу на застосуванні Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини в національній судовій практиці і застосуванні договорів про правову допомогу з іншими державами.

Практично значущою для секретарів судового засідання  буде лекція керівника регіональної служби підтримки в Дніпропетровській області державного підприємства “Інформаційні судові системи” Сергія Овчарова, який розповість про використання технічних засобів у роботі суду і проведення фіксації судового процесу, а також про алгоритми дій при виявленні несправності засобу фіксування судового засідання та дії секретаря судових засідань під час провадження в режимі  відеоконференції.

Цікаву інформацію про судове прецедентне право надасть суддя, кандидат юридичних наук Дмитро Мовчан, а суддя, кандидат юридичних наук Олена Луніна розповість про реформування правоохоронних органів і прокуратури.

Актуальною для учасників підготовки буде інтерактивна лекція судді Тамари Юрлагіної про посадову інструкцію секретарів судового засідання і організацію контролю за виконанням секретарями судових засідань розпоряджень голови суду та головуючого, а також про судові виклики і повідомлення.

Доцент кафедри адміністративного права, процесу та адміністративної діяльності Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, кандидат юридичних наук Денис Голобородько особливу увагу приділить тлумаченню норм антикорупційного законодавства і електронному декларуванню.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.