Національна школа суддів України

Оптимізація та особливості адміністрування суду в умовах реорганізації та ліквідації

1216 березня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України  проводить підготовку керівників і заступників керівників апаратів місцевих та апеляційних судів Вінницької, Житомирської, Київської, Черкаської, Чернігівської областей та міста Києва.

Відкриваючи підготовку, проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко розповів про сучасні технології навчання Національної школи суддів України, зазначивши, що для професійного та особистісного вдосконалення керівників апаратів місцевих та апеляційних судів програмою передбачено спілкування з високопрофесійними діючими суддями, викладачами (тренерами), авторитетними науковцями, фахівцями із судового адміністрування. На завершення свого виступу проректор побажав слухачам ефективних результатів під час проходження навчання.

У ході підготовки державний експерт групи з доступу до правосуддя директорату з прав людини та правової обізнаності Міністерства юстиції України, доцент, кандидат юридичних наук Юлія Навроцька обговорить із керівниками апаратів судів проблемні питання щодо  використання інформаційних технологій у судах та щодо  упровадження інформаційно-телекомунікаційної системи “Електронний суд” з урахуванням новел законодавства. Голова Дніпровського районного суду м. Херсона, доктор юридичних наук Андрій Іванищук розгляне питання щодо оптимізації та особливостей адміністрування суду в умовах реорганізації та ліквідації. Суддя  Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко під час виконання слухачами практичного завдання у формі ділової гри: “Модель ефективного та дієвого суду: побудуй та обґрунтуй” зосередить увагу на питаннях щодо сучасних методик роботи з персоналом. Слухачі висловлять своє бачення побудови продуктивних відносин в апараті суду, обміняються своїм досвідом із колегами.  

Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Холоднюк розповість про перспективи подальшого реформування судової системи України, шляхи удосконалення інформаційно-аналітичного забезпечення судів та якості судочинства, а також надасть відповіді на усі питання слухачів. Головний науковий співробітник відділу науково-методичного забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та Вищої ради правосуддя Національної школи суддів України, доцент, кандидат юридичних наук Наталія Ахтирська обговорить із керівниками апаратів судів актуальні питання щодо запобігання і виявлення корупційних правопорушень, моніторингу способу життя та розгляне правила декларування майна, доходів, витрат. Викладач надасть практичні рекомендації з питань запобігання конфлікту інтересів у діяльності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та прирівняних до них осіб. Керівник апарату Вінницького адміністративного апеляційного суду Інна Грищук зосередить увагу на вивчені важливого та актуального питання щодо  взаємного перетинання суддівських і адміністративних функцій, розбудови ефективних і дієвих судів шляхом зміцнення спільного лідерства керівників суду. Також викладач розповість про характерні риси ефективних відносин і сучасний досвід голови та керівника апарату Вінницького апеляційного адміністративного суду, надасть слушні рекомендації та поради щодо уникнення проблем, які виникають під час прийняття управлінських рішень.

У ході підготовки слухачі обміняються думками, виконають індивідуальні та практичні завдання, обговорять проблемні питання та шляхи їх вирішення.