Національна школа суддів України

Основні аспекти взаємодії наставників з майбутніми суддями

20 березня 2019 року в місті Харкові Національна школа суддів України у співпраці з Проектом ЄС “Підтримка реформ з верховенства права в Україні (ПРАВО-JUSTICE)” проводилп тренінг для суддів–коучів для проведення стажувань кандидатів та кандидаток на посади суддів: “Наставництво (коучинг) в системі формування професійних навичок майбутнього судді”.

Тренінг відкрили директор регіонального відділення Валентина Коржик і заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Галина Юровська, які акцентували увагу на важливості запровадження інституту наставництва у процес підготовки майбутніх суддів з метою набуття практичних навичок суддівської роботи.

Галина Юровська визначила мету та цілі, які мають бути досягнуті в ході тренінгу. Викладач-координатор Тамара Закревська та практичний психолог, кандидат психологічних наук Анастасія Горецька провели інтерактивну вправу зі знайомства, з’ясували очікування учасників від тренінгу.

Про міжнародний досвід організації та проведення стажування кандидатів та кандидаток на посаду судді розповіла експерт з професійного навчання Проекту ЄС “ПРАВО-JUSTICE Отілія Стефанія Пакурарі (Бухарест, Румунія).

Окрему увагу тренери звернули на огляд Положення про стажування і наставництво (коучинг), особливості проведення стажування в адміністративних судах та оцінюванню результатів його проходження.

Головний спеціаліст відділу спеціальної підготовки Світлана Нечипорук та суддя Марина Кухар детально проаналізували нормативні акти Національної школи суддів України з цього питання, провели інтерактивне опитування, продемонстрували підготовлені відео матеріали.

Психологічні аспекти взаємодії судді–наставника зі слухачами та слухачками окреслила Анастасія Горецька.

Після завершення тренінгу судді-наставники будуть уміти належним чином організовувати проходження стажування майбутніми колегами та сприяти формуванню практичних навичок роботи судді. Кожен учасник тренінгу отримає сертифікат судді-наставника.