Національна школа суддів України

Основні аспекти взаємодії судді – наставника та кандидата на посаду судді

09 жовтня 2018 року в місті Харкові Національна школа суддів України  у співпраці з Проектом ЄС “Підтримка реформ з верховенства права в Україні (ПРАВО-JUSTICE)” та  Програмою реформування сектору юстиції Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) “Нове правосуддя” проводить тренінг для суддів–наставників (коучів) стажувань кандидатів на посаду судді на тему: “Наставництво (коучинг) та його необхідність для формування професійних навичок майбутнього судді”.

Учасників заходу привітали директор регіонального відділення Валентина Коржик, начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) – радник НШСУ Ольга Шаповалова та радник з правових питань Програми USAID “Нове правосуддя” Ірина Зарецька, які акцентували увагу на важливості запровадження інституту наставництва в навчальний процес підготовки кандидатів на посаду судді з метою набуття майбутніми суддями практичних навичок суддівської роботи.

Ольга Шаповалова ознайомила присутніх з програмою тренінгу, визначила мету та навчальні цілі. Провідний науковий співробітник відділу науково - методичного супроводження психологічної підготовки суддів Надія Голембієвська та суддя Деснянського районного суду міста Києва Валерія Бабко провели інтерактивну вправу зі знайомства та з’ясували очікування учасників від тренінгу.

Директор Національного інституту правосуддя Болгарії (2011-2016 роки), колишній Міністр юстиції Драгомір Йорданов та екперт Національного інституту магістратури (Бухарест, Румунія) Отілія Стефанія Пакурарі поділилися з  аудиторією міжнародним досвідом з організації і проведення стажування кандидатів на посаду судді та окреслили основні вектори його втілення в Україні.

Окрема увага тренерами приділяється загальному огляду Положення про стажування і наставництво (коучинг) та  оцінюванню результатів стажування. Суддя Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Михайло Вільгушинський, заступник начальника відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Діана Сніцаренко та голова Люботинського міського суду Харківської області Ірина Дем’яненко детально проаналізують нормативні акти Національної школи суддів України з цього питання, проведуть інтерактивне опитування, продемонструють навчальні відео матеріали.

По завершенню тренінгу судді-наставники вмітимуть належним чином організовувати та забезпечувати проходження стажування кандидатами на посаду судді та сприяти формуванню у майбутніх колег практичних навичок роботи судді. Кожен учасник тренінгу отримає сертифікат судді-наставника.