Національна школа суддів України

Особливі потреби та комунікації з особами, які мають інтелектуальні вади

14 червня 2018 року в місті  Києві Національна школа суддів України спільно з Апеляційним судом міста Києва проводила підготовку працівників апарату цього ж суду на семінарі: “Особливі потреби та комунікація з особами з інтелектуальними порушеннями”.

Для проведення семінару запрошено виконавчого директора Всеукраїнської громадської організації “Коаліція захисту прав осіб з інвалідністю внаслідок інтелектуальних порушень” Раїсу Кравченко та директора правозахисної організації “Права людини” Віталія Дроботуна.

На початку інтерактивного заняття викладачі акцентували увагу присутніх на особливості комунікації працівників апарату суду з особами з інтелектуальними порушеннями. Вони обговорили психологічні та візуальні ознаки таких людей, їх поведінку під час нервово–психічного напруження. У ході виступу з використанням презентації Power Point Раїса Кравченко розповіла про правила спілкування з особами із затримкою в розвитку та проблемами спілкування, навела життєві приклади.

Викладач Віталій Дроботун надав рекомендації  працівникам апарату суду щодо правильного визначення в ході професійної діяльності видів підтримки осіб з інтелектуальними порушеннями та ефективної взаємодії під час комунікації із ними. Він навів приклади найпоширеніших помилок, які трапляються в  повсякденній роботі працівників апаратів судів. На завершення свого виступу Віталій Дроботун продемонстрував відео та обговорив його з учасниками семінару. Окремим питанням слухачі та слухачки розглянули етику спілкування з людьми із психіатричними проблемами.