Національна школа суддів України

Особливості кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення

15 січня 2019 року в Харківському регіональному відділенні для майбутніх суддів відбулися тренінги з особливостей розгляду кримінальних проваджень про застосування примусових заходів медичного характеру та  приватних обвинувачень.

Програмою спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді у блоці  “Кримінальне судочинство та судочинство у справах про адміністративні правопорушення” передбачено спеціальний розділ, присвячений окремим порядкам судового розгляду різних категорій справ.

Тренінг про застосування примусових заходів медичного характеру зі слухачами і слухачками проводили викладачі Світлана Шаренко та Наталія Якуша. Окрім викладацького та суддівського досвіду, Світлана Шаренко є автором низки наукових праць із зазначеної тематики та автором монографії “Кримінально-процесуальні проблеми застосування примусових заходів медичного характеру”. Тому свої знання вона передавала майбутнім колегам професійно та натхненно.

У першій частині тренінгу поряд з вимогами національного законодавства тренери разом із кандидатками та кандидатами на посади суддів проаналізували Резолюцію Генеральної Асамблеї ООН “Захист осіб із психічними захворюваннями та поліпшення психіатричної допомоги”,  рішення Європейського суду з прав людини  у справах “Плахтєєв та Плахтєєва проти України” та “Наталія Михайленко проти України”.

Майбутні володарі суддівських мантій жваво обговорювали питання, підготовлені для них для мозкового штурму. Слухачі та слухачки дискутували з питань, чи відрізняються за обсягом та змістом права осіб, яким надається психіатрична допомога в добровільному порядку від прав осіб, які отримують психіатричну допомогу в примусовому порядку; чи не є порушенням принципів надання психіатричної допомоги, а отже і прав людини, постановлення судом ухвали про застосування примусових заходів медичного характеру тощо. Тренери звернули увагу на застосування окремих видів запобіжних заходів щодо неосудних осіб.

Окрім цього кандидатки та кандидати  та посади суддів вирішували практичні завдання. Вони, зокрема аналізували, як правильно чином необхідно мотивувати висновки про вчинення особою суспільно небезпечних діянь у рішеннях суду про застосування примусових заходів медичного характеру.

Тренінг щодо судового провадження у формі приватного обвинувачення провели судді Ігор Чайкін та Олена Федорова.

Ці заняття були насичені не тільки інтерактивними презентаціями. Слухачі та слухачки брали участь у експрес–опитуваннях за допомогою електронної системи клікерів, вирішували індивідуальні завдання та змоделювали судовий розгляд справи за підготовленою фабулою.

На початку тренінгу викладачі зауважили,  що на цьому занятті слухачки та слухачі отримають знання про специфіку участі потерпілого у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, зокрема особливого значення правової позиції потерпілого на стадії початку досудового розслідування та закриття кримінального провадження.

Упродовж тренінгу кандидати та кандидатки на посаду судді вирішували актуальні питання, які виникають під час розгляду кримінальних проваджень у формі приватного обвинувачення, як:

– підтвердження приналежності обвинуваченого та потерпілого до кола близьких родичів чи членів сім’ї

– відмова від приватного обвинувачення найманого працівника у вчиненні злочину

– визнання кримінального провадження таким, що здійснюється у формі приватного обвинувачення за наявності обтяжуючих обставин тощо.

У малих групах, створених для обговорення практичних завдань висловлювалися різні точки зору та розгортались дискусії, що є підтвердженням заінтересованості слухацької аудиторії в отриманні нових практик.