Національна школа суддів України

Особливості кримінального провадження щодо неповнолітніх

22–26 жовтня  2018 року в місті Чернівцях місцеве регіональне відділення  Національної  школи суддів України проводить  підготовку суддів місцевих загальних судів.

Підготовку відкрив директор Чернівецького регіонального відділення, суддя у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Анатолій Огородник.

Для проведення підготовки запрошено суддів Апеляційного суду Чернівецької області Онуфрія Колотила, Наталію Половінкіну, Ігоря Лисака, а також суддю у відставці Валентину Чупікову.

Відповідно до стандартизованої  програми  в межах  підготовки буде проведено тренінги на теми :“Професійна психологічна адаптація до суддівської діяльності” (22 жовтня) та “Особливості здійснення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх” (25 жовтня).

  Основне завдання тренінгів виявлення індивідуальних потреб суддів щодо вдосконалення, стимулювання їх до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання.

Розпочато  підготовку з проведення інтерактивного тренінгу “Професійна психологічна адаптація до суддівської діяльності”, який  проведуть завідувач кафедри психології та філософії Буковинського державного медичного університету, доктор психологічних наук, професор    Алла Борисюк  та суддя  Ігор Лисак.

Програмою тренінгу передбачено розгляд та обговорення проблемних питань щодо психологічних особливостей суддівської діяльності. Значну увагу буде приділено роботі суддів у малих групах. Слухачі візьмуть участь у рольовій грі щодо психологічного аспекту спілкування з учасниками судового процесу.

Цікавими та корисним будуть інтерактивні лекції з використанням презентації Power Point щодо підвищення рівня професійного самовизначення та самоусвідомлення. Судді–слухачі  ознайомляться  із сутністю та психологічними особливостями процесу професійного вигорання,шляхами профілактики професійного вигорання в суддівській діяльності.

Програмою підготовки заплановано обговорення особливостей розгляду кримінальних справ про корупційні злочини та справ про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією і судової практики щодо відповідальності за корупційні правопорушення та правопорушення, пов’язані з корупцією. Цю тематику розкриє  Онуфрій Колотило.

Навчальний курс “Особливості здійснення кримінальних проваджень щодо неповнолітніх”  проведуть судді–тренери, які пройшли підготовку на триденному тренінгу для викладання зазначеного курсу –    суддя Першотравневого районного суду м. Чернівців Євген Нестеренко та суддя Шевченківського районного суду м. Чернівців Ляля Ярема.

Мета  цього тренінгу – надання практичних порад та рекомендацій щодо особливостей кримінального провадження щодо неповнолітніх з метою забезпечення

- ефективної участі останніх у провадженнях;

- врахування їх психологічних та інтелектуальних відмінностей;

- розуміння та застосування національного законодавства та норм міжнародного права, які спрямовані на досягнення найкращих інтересів неповнолітніх та принципу їх реабілітації та перевиховання.

Учасники тренінгу удосконалять навички правильного використання під час розгляду справ зазначеної категорії принципів міжнародного права та практики ЄСПЛ, які є джерелом права для України; забезпечення ефективної участі неповнолітніх у кримінальних провадженнях; врахування факторів, які мають забезпечити розгляд справи протягом розумного строку; призначення покарання, необхідного й достатнього для виправлення і перевиховання неповнолітнього правопорушника тощо.

Після закінчення заходу учасники  поділяться враженнями та висловлять свої побажання та пропозиції.