Національна школа суддів України

Особливості міжнародно-правової допомоги у кримінальних провадженнях

Після тривалого та надзвичайно важливого стажування в судах першої інстанції, які розглядають кримінальні провадження, майбутні судді здійснили візити до місцевих прокуратур.

21–22 березня 2019 року вони відвідали Київську місцеву прокуратуру №10 міста Києва (прокуратура Шевченківського району), в якій набули нових вагомих знань, що стануть у нагоді при відправленні правосуддя та будуть основою для здійснення судочинства.

Під час візиту керівник Київської місцевої прокуратури №10 міста Києва Роман Гавриш розповів кандидатам і кандидаткам на посади суддів про структуру прокуратури, яку він очолює, основні завдання, що покладені на керівництво та прокурорів прокуратури. Він повідомив питання, які виникають у ході виконання посадових обов’язків. Серед них очільник звернув увагу на значний обсяг і складність справ, що перебувають у провадженні цієї прокуратури та величезне навантаження на працівників. Роман Гавриш дав вичерпні відповіді на значну кількість питань слухачок і слухачів, що виникають у ході повсякденної роботи місцевої прокуратури. Він повідомив також про дисциплінарну відповідальність прокурорів, особливості укладення угод про примирення в кримінальному процесі зі сторони обвинувачення, здійснення контролю за виконанням завдань працівниками прокуратури.

Під час відеоконференції, яку проводив відділ міжнародного співробітництва прокуратури міста Києва слухачки та слухачі Національної школи суддів України мали змогу отримати важливу інформацію про особливості міжнародно-правової допомоги у кримінальних провадженнях, зокрема щодо міжнародно-правових документів, які регулюють відповідне питання, особливостей підготовки запитів про міжнародну правову допомогу на підставі Глави 43 КПК і про помилки, які трапляються при їх складанні. Викладач Національної академії прокуратури України Людмила Петровська провела тренінг, у ході якого обговорювалися питання, пов’язані з відмовою прокурора від підтримання державного обвинувачення, перехресного допиту, доцільності використання досудової доповіді, визнання доказів недопустимими тощо.

Майбутні судді Наталія Бражник і Дмитро Дударець поділилися своїми враженнями про візит до Київської місцевої прокуратури №10 міста Києва та констатували, що він був продуктивним і надзвичайно потрібним для підготовки високопрофесійних і доброчесних суддів.