Національна школа суддів України

Особливості наставництва в адміністративних судах

18 березня 2019 року в місті Одесі Національна школа України суддів у співпраці з Проектом ЄС “Підтримка реформ з верховенства права в Україні (ПРАВО–JUSTICE)” проводила тренінг для суддів, які будуть наставниками (коучами) для кандидатів і кандидаток на посади суддів у ході стажування в адміністративних судах: “Наставництво (коучинг) в системі формування професійних навичок майбутнього судді”.

До учасників тренінгу звернулися директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець та заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Галина Юровська, які акцентували увагу на важливості інституту наставництва з метою набуття майбутніми суддями практичних навичок суддівської роботи та розуміння соціального контексту відправлення правосуддя.

Міжнародні експерти Драгомір  Йорданов та Отілія Стефанія Пакурарі ознайомили присутніх із міжнародною практикою наставництва та надали рекомендації завтрашнім коучам щодо проведення стажування.

Головний спеціаліст відділу спеціальної підготовки Світлана Нечипорук зосередила увагу на загальних положеннях стажування й наставництво (коучинг) та  особливостях оцінювання за результатами стажування.

Викладач–координатор відділу підготовки викладачів Тамара Закревська запропонувала суддям відеоролік “Для чого майбутнім суддям наставники?” та провела жваву й корисну модеровану дискусію після його перегляду.  

Суддя Одеського окружного адміністративного суду Людмила Юхтенко  обговорила з майбутніми коучами актуальні питання, які виникають в ході здійснення адміністративного судочинства та надала поради щодо організації виконання індивідуальних планів стажування.

Керівник бюро психологічних досліджень, кандидат психологічних наук Маргарита Журавльова  продемонструвала  та охарактеризувала  психологічні аспекти взаємодії коуча й майбутнього судді та надала корисні поради наставникам.