Національна школа суддів України

Особливості психологічної експертизи в цивільному процесі

19 березня 2019 року в місті Одесі місцевим регіональним відділенням Національної школи суддів України в межах підготовки суддів місцевих загальних судів проведено семінар-практикум на тему: “Психологічна експертиза в цивільному процесі: сучасні умови, особливості, практика”.

Відкриваючи захід, директор Одеського регіонального відділення Валерій Левенець наголосив, що сьогоднішній семінар-практикум покликаний підвищити професійний рівень суддів щодо підготовки,  призначення, проведення та основних можливостей психологічної експертизи, що, у свою чергу, сприятиме  більш якісному та кваліфікованому розгляду справ у суді.

Для проведення заходу запрошені викладачі-розробники цього навчального курсу – керівник Бюро психологічних досліджень, практичний психолог, психотерапевт, кандидат психологічних наук Маргарита Журавльова та суддя Одеського апеляційного суду  Юліан Кравець.

У ході семінару судді-учасники проаналізували особливості проведення судової експертизи в держаних та приватних установах. З професійної точки зору Маргарита Журавльова зосередила увагу на законодавчих та наукових критеріях та способах оцінки висновків експертів, а Юліан Кравець ознайомив із судовою практикою призначення психологічної експертизи про відшкодування моральної шкоди.

Окрім того, учасники семінару розглянули психологічну експертизу в справах зі спірних питань щодо піклування та встановлення місця проживання дітей, особливостей допиту дитини в суді.

Під час семінару судді працювали у групах, виконували практичні завдання з подальшою презентацією результатів, моделювали ситуації для освоєння технік та розвитку відповідних навичок.