Національна школа суддів України

Особливості розгляду кримінальних проваджень про злочини у сфері господарської діяльності

26 листопада 2020 року Дніпровським регіональним відділенням Національної школи суддів України за технічної підтримки та допомоги правового клубу PRAVOKATOR проведено загальноукраїнський онлайн семінар для  суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Особливості розгляду кримінальних проваджень про злочини у сфері господарської діяльності”.

Вітальними словами семінар відкрив  директор Дніпровського регіонального відділення Олександр Мартиненко.

Семінар розпочав доцент кафедри кримінально-правових дисциплін Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, суддя Апеляційного суду Дніпропетровської області у відставці, кандидат юридичних наук Сергій Риб’янець, який розкрив питання щодо системи злочинів у сфері господарської діяльності з урахуванням останніх змін кримінального законодавства.

Суддя Краматорського міського суду Донецької області Анастасія Михальченко надала слухачам інформацію щодо актуальних питань судової практики розгляду кримінальних проваджень за обвинуваченням осіб у вчиненні контрабанди (ст. 201 КК України).

Зацікавленість суддів та жваве обговорення викликали лекції судді Солонянського районного суду Дніпропетровської області Наталії Щербини щодо практики розгляду кримінальних проваджень за обвинуваченням осіб у вчиненні шахрайства з фінансовими ресурсами (ст. 222 КК України) та судової практики розгляду кримінальних проваджень у сфері відмивання коштів, одержаних злочинним шляхом (ст. 209 КК України).

Процесуальні аспекти розгляду кримінальних справ з обвинувачення осіб у вчиненні ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) (ст. 212 КК України) розглянула з колегами суддя Шевченківського районного суду
міста Запоріжжя Наталія Звєздова.

Перший заступник директора Дніпропетровського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України Алла Лисенко розкрила питання щодо особливостей призначення та проведення судово-економічної експертизи.

Завершуючи навчальний захід, доцент кафедри кримінального права №1 Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук Василь Киричко обговорив актуальні проблеми кваліфікації окремих злочинів у сфері господарської діяльності за Кримінальним кодексом України та в судовій практиці.

Активну участь судді взяли у розгляді модельної судової справи, пов’язаної із незаконним виготовленням, зберіганням, збутом, транспортуванням з метою збуту підакцизних товарів, який провели Сергій Риб’янець, Віра Гайдук та Наталія Щербина.

У ході семінару учасники обмінялися думками щодо висвітлених питань, а також обговорили проблемні питання, що виникають у повсякденній професійній діяльності суддів та судів.

Тема семінару викликала зацікавленість серед суддів Волинської, Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Житомирської, Луганської, Рівненської, Херсонської та Харківської областей.

На  завершення було проведено анкетне опитування учасників щодо якості та корисності семінару. Кожен суддя, який брав участь у цьому навчальному заході, отримав Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми  семінару розміщено на  веб–сайті Національної школи суддів України.