Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ щодо оскарження нормативно-правових актів

29 травня 2019 року в місті Дніпрі місцеве регіональне відділення Національної школи суддів України спільно з Третім апеляційним адміністративним судом провело семінар для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів загальноукраїнський семінар на тему: “Оскарженням нормативно-правових актів”.

Вітальними словами захід відкрили голова Дніпропетровського окружного адміністративного суду Андрій Коренев, директор регіонального відділення Олександр Мартиненко та заступник начальника відділу забезпечення діяльності ректорату-радник Національної школи суддів України Володимир Поплавський, які ознайомили учасників із програмою заходу, розповіли про досвід проведення в регіональному відділенні одноденних загальноукраїнських семінарів та представили викладачів.

Для проведення інтерактивної лекції щодо загальної характеристики нормативно правових актів, поняття та ознак регуляторного акта запрошено професора Університету митної справи та фінансів, доктора юридичних наук, доцента Євгена Легезу. Під час опитування за допомогою клікерів було визначено високу оцінку знань учасників семінару.

Про повноваження Державної регуляторної служби України у сфері здійснення регуляторної політики органами виконавчої влади і місцевого самоврядування та про наслідки порушення регуляторної процедури розповів завідувач сектору Державної регуляторної служби у Дніпропетровській області Олександр Резник та головний спеціаліст цього підрозділу Єкатерина Грек.

Під час обговорення питання щодо здійснення правової експертизи та державної реєстрації нормативно-правових актів органів виконавчої влади співробітники Головного територіального управління юстиції у Дніпропетровській області – начальник управління реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Арзу Василишина і головний спеціаліст відділу державної реєстрації нормативно-правових актів, правової роботи та правової освіти Валерія Кот зупиняться на проблемних питаннях відповідальності за порушення законодавства про державну реєстрацію нормативно-правових актів.

Практично значущими для учасників семінару будуть виступи суддів Дніпропетровського окружного адміністративного суду – доктора юридичних наук Василя Ількова і кандидата юридичних наук Олега Ляшка, судді Запорізького окружного адміністративного суду кандидата юридичних наук Олександра Прасова, які звернуть увагу на особливості розгляду адміністративних справ, пов’язаних з оскарженням нормативно-правових актів та спорів щодо оскарженнями фізичними чи юридичними особами рішень, дій чи бездіяльності органів місцевої влади, а також наведуть приклади із особистого досвіду.

Аналіз судової практики розгляду цієї категорії спорів проведе Сергій Чумак.

У ході семінару судді-учасники поділяться думками і професійним досвідом та отримають відповіді на свої запитання. Також метою семінару є формування в  учасників єдиного бачення щодо застосування норм матеріального та процесуального права під час розгляду та вирішення цієї категорії справ, а також поглиблення рівня знань і навичок з урегулювання таких спорів.

Свої враження від участі в семінарі та побажання щодо тематики наступних заходів учасники висловили, заповнивши анкету зворотного зв’язку.

Кожному судді, який брав участь у семінарі, було вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.