Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ шукачів захисту: національний та міжнародний досвід

22 жовтня 2021 року Національна школа суддів України спільно із  Благодійним фондом “Право на захист” провела семінар–практикум для суддів місцевих загальних, окружних та апеляційних судів “Особливості розгляду справ шукачів захисту національними та міжнародними судовими установами”.

Директорка Харківського регіонального відділення Лілія Гуцал на початку заняття  висловила упевненість в тому, що семінар-практикум буде корисним і полегшить відправлення правосуддя, закликала висловлювати свої очікування та пропозиції, що стосуються його проведення. Представниця Благодійного Фонду “Право на захист” Олександра Журко розповіла про роботу  проєкту із питань шукачів захисту, окреслила мету та наголосила на важливості проведення таких занять.

У проведенні семінарупрактикуму взяли участь судді Олена Губська, Любов Любчич і Ірина Шаповалова, а також експерти Благодійного фонду “Право на захист” Олександра Журко та Дмитро Іванов.

Суддя Верховного суду у складі Касаційного адміністративного суду, Олена Губська ознайомила суддівз актуальною практикою Верховного Суду щодо особливостей розгляду справ шукачів захисту. 

У своїй доповіді суддя  Другого апеляційного адміністративного суду Любов Любчич проаналізувала судову практику розгляду справ з питань оскарження примусового повернення та примусового видворення в судовому порядку.

З національною та міжнародною судовою практикою  щодо розгляду скарг на рішення про видачу (екстрадицію) у справах щодо шукачів захисту своїх колег ознайомила суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ірина Шаповалова.

Експерти Благодійного фонду “Право на захист” Олександра Журко та Дмитро Іванов обговорили з присутніми  узагальнення судової практики апеляційних адміністративних судів.

Після закінчення офлайнового семінару-практикуму судді обмінялися своїми враженнями.