Національна школа суддів України

Особливості розгляду справ за участю присяжних

21 січня 2022 року Національною школою суддів України проведено перше онлайн–засідання групи розробників навчального курсу для суддів місцевих загальних суддів “Особливості розгляду справ за участю присяжних”.

Роботу групи відкрила керівниця навчального курсу, головний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр” Єлизавета Ковтюк, яка зазначила про актуальність питань щодо залучення присяжних для розгляду справ.

Під час онлайн–зустрічі розробниками тренінгу було заплановано дослідити питання міжнародного досвіду розгляду справ за участю присяжних, особливостей добору кандидатів на посаду присяжного та особливості розгляду справ за участю присяжних у кримінальних та цивільних справах.

Голова Обухівського районного суду Київської області Максим Кравченко запропонував розробити методичні рекомендації відбору присяжних, а суддя Жовтневого районного суду м. Кривого Рогу Михайло Зімін доповнити навчальний курс модулем щодо психологічних особливостей комунікації судді та присяжного.

Натомість суддя Солом’янського районного суду м. Києва Віталій Українець вказав про наявні проблеми і формалізм у доборі присяжних.

В онлайн–засіданні також взяли участь заступниця начальника Територіального управління ДСА України в м. Києві Наталія Чумак та співробітниці Національної школи суддів України Катерина Слюсарева і Анна Швець.