Національна школа суддів України

Перехід права власності на земельну ділянку. Особливості розгляду земельних спорів

12 червня 2018 року в місті Києві Національна школа суддів України в межах програми підготовки для підтримання кваліфікації провела тренінг для суддів судових палат у цивільних справах апеляційних судів областей на тему: “Перехід права власності на земельну ділянку. Особливості розгляду земельних спорів”. 

Заступник начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України, суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і  кримінальних справ у відставці, кандидат юридичних наук, Заслужений юрист України, директор курсу Галина Юровська (модератор тренінгу) розпочала захід з окреслення мети та навчальних цілей, з’ясувала очікування суддів від тренінгу.

Тренінг проходив у формі модулів. Розкриваючи зміст першого модулю, Галина Юровська приділила увагу нормативно-правовому регулюванню. Суддя Ржищевського міського суду Київської  області Андрій Потапенко обговорив із суддями питання щодо підсудності земельних спорів, а суддя Апеляційного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Олена Лапчевська розглянула низку способів захисту прав на земельні ділянки та захист права власності на землю. Корисним було експрес-опитування суддів щодо позовної давності у земельних спорах. Викладач-тренер розповів про застосування статті 1 Першого протоколу до ЄКПЛ у земельних спорах.  Суддя Обухівського районного суду Київської області Олександр Тиханський ініціював розгляд суддями актуального питання стосовно набуття права на землю та особливості приватизації землі. Активно пройшов за участі викладача-тренера мозковий штурм “Розмежування компетенції органів приватизації землі”. Професор Академії адвокатури України Оксана Хотинська-Нор детально зупинилась на правових засадах оренди землі.

Тренінг насичений переглядом відеороликів, проведенням модерованих дискусій, експрес-опитуваннями, виконанням практичних завдань в малих групах.

Модератор, викладачі-тренери надали вичерпні відповіді на запитання, що виникали.

Повний текст програми тренінгу розміщений на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.