Національна школа суддів України

Ознайомлення суддів із особливостями процедури медіації

13–17 вересня 2021 року у місті Святогірськ Донецької області Національна школа суддів України у співпраці з міжнародним проєктом ПРООН із відновлення та розвитку миру проводить семінар для суддів “Базові навички медіатора”. Для участі у навчальному заході запрошені судді Донецької, Луганської та Запорізької областей.

У вітальній промові в. о. начальника відділу підготовки викладачів (тренерів) Тамара Закревська відзначила, що медіація є частиною системи альтернативного вирішення спорів, визнаною світовою практикою і тому опанування базовими навичками медіатора відповідає сучасним тенденціям розвитку суддівської освіти.

До проведення семінару залучені судді–тренери Максим Ходаківський, Катерина Котельва, Лариса Трофімова та заступник начальника відділу науково–методичного супроводження  психологічної підготовки суддів Андрій Маслюк, які в червні–липні цього року пройшли підготовку на тренінгу для тренерів “Методика підготовки та проведення тренінгів із медіації”,  проведеному європейськими експертами з медіації з метою подальшого викладання зазначеної теми суддям. 

У ході семінару учасники та учасниці ознайомляться з фазами медіації та визначать її відмінності від процедури врегулювання спору за участі судді. Під час виконання практичних завдань (кейсів) вони удосконалять навички направлення сторін до медіатора, визначення критеріїв медіабельності конфліктної ситуації, роботи з учасниками медіації та встановлення їхніх реальних інтересів з метою прийняття компромісного рішення.

Андрій Маслюк зосередить увагу слухачів на психологічних особливостях в медіації, а саме: інструментах активного слухання, подолання конфліктогенів, налагодження психологічного контакту з учасниками медіації. Лектор також надасть практичні поради щодо створення довірливої атмосфери.