Національна школа суддів України

Ознайомлення з практикою Європейського суду у Страсбурзі

1 червня 2016 року розпочався візит представників української судової системи, серед яких проректор Володимир Мазурок та начальник відділу міжнародного співробітництва Тетяна Пустовойтова, до Європейського суду з прав людини (м. Страсбург, Франція).

Візитерами цієї високої європейської судової установи є судді Олександр Волков, Олександр Нечитайло, судді-розробники курсів для підготовки суддів у рамках співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні, за організаційної підтримки якого проводиться візит у межах проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” за фінансової підтримки Уряду Канади з метою зміцнення захисту прав людини при здійсненні правосуддя в Україні.

У рамках зазначеного проекту запропоновано комплексну підготовку понад 3000 суддів, спрямовану на застосування Європейської конвенції з прав людини та практики Європейського суду з прав людини для суддів місцевих загальних судів, адміністративних і господарських судів.

Заходи проекту будуть сприяти зміцненню спроможності громадянського суспільства України здійснювати моніторинг судового процесу та моніторинг застосування Конвенції та практики Європейського суду з прав людини національними судами України.

У рамках цього візиту 1 червня 2016 року українська делегація була присутньою на слуханні в Європейському суді з прав людини справи за заявою Moreira Ferreira проти Португалії.

У програмі візиту передбачено ряд зустрічей із юристами Секретаріату Європейського суду з прав людини – Олександрою Ситник, Тарасом Вавринчуком, Миколою Сорочинським, Павлом Пушкарем та Дмитром Третьяковим тощо.

У ході зустрічей юристи Секретаріату Європейського суду з прав людини із українськими колегами обговорять питання щодо виконання державою зобов’язань за Конвенцією в умовах тимчасової втрати ефективного контролю над частиною території: практика ЄСПЛ; принцип юридичної визначеності в практиці ЄСПЛ в світлі статті 6 та статті 1 Протоколу № 1 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (ЄКПЛ) та “субсидіарності” та “допустимих меж втручання” в практиці ЄСПЛ та в світлі протоколів до ЄКПЛ (зокрема, стосовно справ щодо відсутності засобів правового захисту) тощо.

У ході візиту учасники делегації зустрінуться із суддею Європейського суду з прав людини – Ангелікою Нуссбергер, яка має повідомити про головні принципи, якими керується ця судова установа при розгляді скарг про порушення прав та свобод людини, та поінформує про деякі рішення Євросуду, зокрема щодо України.