Національна школа суддів України

Підготовка майбутніх розробників тестових матеріалів

7 вересня 2021 року Національна школа суддів України провела онлайн-тренінг для розробників матеріалів відбіркового іспиту у процедурі анонімного тестування з метою перевірки рівня загальних теоретичних знань кандидата на посаду судді у сфері права та володіння ним державною мовою.

Проректор Наталія Шукліна у своїй вітальній промові наголосила на важливості створення і функціонування Тестологічного центру як одного з відділів, що спрямовує свої зусилля на методичне забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України щодо розроблення тестових матеріалів. Зазначила, що становлення Центру пройшло успішно, про що свідчать показники роботи. Висловила слова подяки учасникам заходу – майбутнім розробникам і рецензентам тестових завдань, працівникам Школи.

Директор Тестологічного центру Михайло Цуркан відкрив першу сесію заходу темою «Програма, мета та принципи роботи тренінгу», розповів про етапи розроблення тестових матеріалів.

У відеоролику Тетяни Богданевич, провідного наукового співробітника відділу, зосереджено увагу учасників на кінцевій меті, результативності роботи відділу, що полягає у забезпеченні тестовими матеріалами оголошених процедур оцінювання та конкурсів.

Заступники начальника відділу науково-методичного забезпечення діяльності судів та органів суддівського врядування НШСУ Олександр Іщенко і Марина Самофал виступили із презентаціями щодо процедур добору кандидатів на посаду судді та кваліфікаційного оцінювання суддів (в історичному аспекті) і теорії складення тестів (основні поняття, структура і вимоги до тестових завдань із прикладами).

Провідний науковий співробітник Тестологічного центру Катерина Слюсарева поєднала теорію (документи) із практикою (тестовими завданнями): презентовано зразки документів, що є обов’язковими для розроблення тестів, та їх зв’язок із шаблоном тестової бази – таблицею Excel. У другій частині презентації розкрито поняття «вільне володіння державною мовою кандидатом на посаду судді», а також особливості розроблення тестових запитань з метою перевірки рівня володіння державною мовою кандидатами на посаду судді.

Другою сесією тренінгу розкрито практичні аспекти підготовки тестових запитань для відбіркового іспиту. Так, інтерактивними лекціями з використанням презентацій виступили головні наукові співробітники Тестологічного центру Єлизавета Ковтюк (із кримінального та адміністративного судочинств) і Галина Прокопанич (з господарського та цивільного судочинств), своїми презентаціями поділились провідні наукові співробітники відділу Анна Швець і Ніна Кучерук.