Національна школа суддів України

Підготовка проектів судових рішень та тлумачення законів: досвід країн Європи

12 –13 червня 2019 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Верховним Судом та Проектом Twinning “Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні” провела тренінг для працівників апарату Верховного Суду на тему “Написання судових рішень та тлумачення законів: досвід країн Європи”.

Вітальними словами захід відкрила Радник Проекту Twinning “Посилення інституційної спроможності Верховного Суду у сфері захисту прав людини на національному рівні” Яутріте Бріеде, яка представила учасникам тренінгу міжнародних експертів – суддю Вищого Регіонального Суду міста Кельна  Федеративної Республіки Німеччини Дірка Бюха та суддю Вищого земельного суду міста Кельна Федеративної Республіки Німеччини Марка Плюкера.

Метою цього заходу було розширити загальну обізнаність працівників апарату Верховного Суду із системою судоустрою Федеративної Республіки Німеччини та ознайомити з  міжнародним досвідом підготовки проектів судових рішень, а також тлумачення законодавства.

На тренінгу у форматі обговорення учасники порівняли національну та міжнародні системи засобів оскарження судових рішень, ознайомилися із структурою та функціями Федерального Верховного Суду Німеччини, дізналися про порядок та правила підготовки проектів судових рішень у судах різних інстанцій, тлумачення та застосування норм законів у справах окремих категорій та юрисдикцій.

Експерти-викладачі поділилися з присутніми досвідом застосування процесуальних засад при здійсненні судочинства з урахуванням  практики Європейського суду з прав людини, особливостями технічного забезпечення судів для максимально ефективного здійснення правосуддя. Також тренери ознайомили учасників із існуючими  в інших країнах процедурами, етапами та засобами врегулювання спорів.

У ході тренінгу учасники вивчали  іноземний досвід, обмінялися думками, власним професійним досвідом та практикою, обговорили проблемні питання та подискутували на актуальні теми.