Національна школа суддів України

Підготовка старших секретарів, секретарів, головних і провідних спеціалістів, консультантів місцевих, апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду

20–22 липня 2022 року Вінницький навчальний центр Національної школи суддів України проводить підготовку старших секретарів, секретарів, головних і провідних спеціалістів, консультантів місцевих, апеляційних судів, Вищого антикорупційного суду та Верховного Суду.

В. о. директора Вінницького навчального центру Ігор Оніщук відкрив підготовку та ознайомив слухачів із темами, передбаченими навчальною програмою.

Підготовку розпочато із семінару “Подоланння наслідків психотравми: психологічна допомога”, який провели начальник відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Ганна Савченко та заступник начальника цього відділу Андрій Маслюк.

Під час семінару викладачі обговорили з учасниками підготовки питання, які сьогодні найбільш актуальні для працівників судів, а саме: особливості переживання стресових і травмівних ситуацій та особливості надання психологічної допомоги постраждалим.

Програмою підготовки також передбачено теми, що стосуються проблемних питань судочинства та організації роботи в апаратах судів під час воєнного стану.

Директор Академії фінансового моніторингу Ростислав Марчук ознайомить учасників із обмеженнями, що поширюються на державних службовців у сфері запобігання корупції, нагадає, що таке конфлікт інтересів та його види, а також розповість про особливості роботи системи електронного декларування та надасть учасникам підготовки поради щодо заповнення декларацій і подання повідомлень про зміни в майновому стані.

Головний редактор видання “Держслужбовець” Андрій Мацокін запропонує до вивчення теми щодо ефективного управління часом у роботі працівника апарату суду та методик його оптимізації, а також обговорить зі слухачами тему трудових правовідносин в умовах воєнного стану.

Разом із викладачем Національної школи суддів України Наталією Ахтирською учасники підготовки дискутуватимуть про дотримання прав людини в умовах воєнного стану.

Під час виступу провідного наукового співробітника відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Тетяни Богданевич слухачі дізнаються про онлайн-сервіси, що допоможуть правникам у їхній професійній діяльності.

Про інформаційно-телекомунікаційні ресурси судової системи, особливості функціонування ЄСІТС і використання системи відеоконференцзв’язку розповість начальник відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадим Коваль.

Спільно із заступником директора Львівського регіонального відділення Національної школи суддів України Тетяною Аілінчій працівники апаратів судів розглянуть способи забезпечення  безперервної  роботи  суду  в  умовах надзвичайних  ситуацій та в умовах воєнного стану, а також пригадають алгоритм дій у надзвичайних ситуаціях.

Головний консультант відділу юридичного супроводження розгляду конституційних скарг Управління опрацювання конституційних скарг Правового департаменту Секретаріату Конституційного Суду України Макар Марчук  зосередить увагу на особливостях застосування Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод і практики Європейського суду з прав людини в національному судочинстві.

Під час підготовки учасники зможуть обмінятися досвідом та отримати відповіді на запитання від досвідчених викладачів.