Національна школа суддів України

Підготовка тренерів у Всесвітній день вишиванки

18-19 травня 2017 року Національна школа суддів України провела підготовку тренерів для проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді щодо застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практики Європейського суду з прав людини у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні за участі Верховного Суду України та Вищого адміністративного суду України за фінансової підтримки Уряду Канади в межах проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя”.

Це третій тренінг із серії ТоТ із застосування Конвенції та практики ЄСПЛ для проведення спеціальної підготовок кандидатів на посаду судді. Два попередні тренінги стосувалися загальних засад конвенційного механізму захисту прав людини (Блок І Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді) та застосування практики Європейського суду з прав людини в господарському судочинстві (Блок ІІІ Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді).

 який проводиться для суддів цивільної спеціалізації.

Вітальними словами тренінг для тренерів відкрили кандидат юридичних наук, професор, проректор з науково–дослідної роботи Національної школи суддів України Наталія Шукліна, національний спеціаліст програми Верховенство права та права людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні Олена Лунгол, начальник відділу науково–методичного забезпечення підготовки суддівського корпусу, кандидат юридичних наук, директор цього навчального Тетяна Фулей, начальник управління з питань підготовки конституційних подань та дотримання прав на доступ до публічної інформації Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, експерт проекту “Гарантування дотримання прав людини при здійсненні правосуддя” Ірина Кушнір.

Тренінг розроблений для засвоєння Блоку ІІ «Цивільне судочинство» Програми спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді, які мають стаж роботи на посаді помічника судді щонайменше три роки та розрахований на 1,5 дні.

Кожен модуль тренінгу передбачає інтерактивну міні-лекцію, виконання практичних завдань та модеровану обговорення чи дискусію.

Цей тренінг, як і інші навчальні курси з вивчення Конвенції та практики ЄСПЛ, передбачає попереднє опрацювання учасниками та учасницями рішень ЄСПЛ, за якими у ході тренінгу передбачено проведення індивідуального завдання шляхом експрес-опитування з використанням «клікерів».

Однієї з особливостей тренінгу є розкриття загальних принципів статті 8 Конвенції (право на повагу до приватного і сімейного життя) у співвідношенні з статтею 10 (свобода вираження поглядів). Окрім того, це єдиний тренінг, яким охоплюється право на освіту (стаття 2 Першого протоколу) у світлі Конвенції та практики ЄСПЛ.

Під час ТоТ судді змогли не тільки опрацювати навчальний матеріал курсу, а також ознайомитися з методикою викладання кожного структурного елемента тренінгу.

Враховуючи, що тренінг проходив у Всесвітній день вишиванки, розробники, тренери та учасники ТоТ долучилися до збереження українських цінностей та їх популяризації.