Національна школа суддів України

Підготовлено тренерів курсу з урегулювання спорів за участю судді

21-22 вересня 2017 року Національна школа суддів спільно з українсько-канадським проектом “Освіта суддів - для економічного розвитку” провела тренінг для тренерів “Врегулювання спорів за участі судді" .

Відкриваючи тренінг, менеджер проекту “Освіта суддів - для економічного розвитку” Олександра Баранюк наголосила на актуальності обраної тематики з огляду на конституційні зміни та висловила сподівання, що тренери будуть викладати зазначений курс, удосконалюючи матеріали, які підготували розробники та з урахуванням подальших законодавчих новел у цій галузі.

Директор навчального курсу Ольга Шаповалова, презентуючи зміст курсу, звернула увагу учасників на те, що врегулювання спорів за участю судді — це процедура, яка має значні переваги, оскільки сприяє розвантаженню суддів і мінімізує негативне ставлення сторін до суду.

Ольга Шаповалова висловила сподівання, що тренери зможуть успішно опанувати тематику курсу та ознайомити в подальшому з нею суддів.

Суддя-тренер Лариса Швецова, презентуючи питання міжнародних стандартів га національного законодавства у сфері врегулювання спорів за участі судді, окреслила подальші перспективи його розвитку в сучасному процесуальному праві.

Судді Елла Катаева та Роман Хоростіль змодерували дискусію стосовно ролі судді у процесі врегулювання спору та виникнення нових можливостей вирішення проблемних ситуацій на прикладі відеофільму.

Судді Леонід Лічман і Тарас Антоняк провели з учасниками мозковий штурм з метою з’ясування питання, як заохотити сторони до врегулювання спорів за участі судді.    

Роман Хоростіль разом з Володимиром Гуревським розкрили принцип застосування, спираючись на власний досвід, поділились прийомами, які застосовує суддя для переконання сторін у перевагах проведення врегулювання спорів за участі судді, обговорили підстави для проведення зазначеної процедури та порядок її призначення.

У процесі тренінгу учасники вирішували практичні завдання, брали участь у рольових іграх, передивлялись навчальні відеоролики. У ході тренінгу використовувалися також інші інтерактивні методи навчання.

Цілий блок був присвячений психологічним підходам до врегулювання спорів за участі судді. Професійний психолог Ганна Савченко у своїй презентації ознайомила учасників з технікою активного слухання, шляхами вирішення конфліктів, з'ясування справжніх інтересів сторін спору.

Новий навчальний курс для суддів із врегулювання спорів за участю судді отримав тренерів, які будуть знайомити з цією процедурою колег в усіх регіонах України. Тренінг вийшов цікавим, насиченим інтерактивними методами. Судді-тренери отримали не лише юридичну, а й психологічну базу для викладання цього курсу.

До групи розробників курсу ввійшли начальник відділу підготовки викладачів (тренерів) - радник Ольга Шаповалова (директор курсу), начальник відділу науково-методнчного супроводження психологічної підготовки суддів Ганна Савченко, головний спеціаліст відділу підготовки викладачів (тренерів) Юлія Герус, суддя Одеського окружного адміністративного суду Елла Катаева, судді Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області Тарас Антоняк і Роман Хоростіль, голова Малиновського районного суду міста Одеси Леонід Лічман і суддя цього суду Володимир Гуревський і суддя Апеляційного суду Харківської області Лариса Швецова.