Національна школа суддів України

Підсумки діяльності Проєкту Ради Європи та перспективні напрями співпраці з українськими партнерами

28 листопада 2022 року проректор Наталія Шукліна, начальниця відділу Тетяна Пустовойтова і наукова співробітниця Катерина Слюсарева долучилися до роботи заключного онлайн–засідання Наглядової ради проєкту Ради Європи “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні” (далі – Проєкт).

Вступними промовами фахову зустріч розпочали старша спеціалістка із проєктів у відділі прав дитини Ради Європи Заругі Гаспарян та начальниця Департаменту захисту інтересів дітей та протидії насильству Офісу Генерального прокурора Юлія Усенко.

У виступі Заругі Гаспарян, зокрема, підтвердила, що Офіс Ради Європи в Україні продовжує реалізацію проєкту “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні, фаза III”, який є продовженням попередніх етапів діяльності Проєкту. Вона звернула увагу, що Проєкт ґрунтується на вже досягнутих результатах й спрямований на надання підтримки державним установам, фахівцям і організаціям громадянського суспільства, які працюють в області боротьби з сексуальною експлуатацією та насильством над дітьми, в тому числі у цифровому середовищі, заохочення прав дітей і забезпечення найкращих інтересів дитини в судових та досудових розглядах. Наголосила, що у квітні 2022 року Рада Європи у тісній співпраці з Урядом України та відповідними зацікавленими сторонами ухвалила Зміни до Плану дій Ради Європи для України на 2018–2022 роки у зв’язку зі збройною агресією рф. Деякі з цих змін стосуються захисту прав дітей в умовах війни. А також розповіла про нову стратегію Ради Європи з прав дитини (2022–2027) “Права дітей в дії: від стабільної реалізації до спільного новаторства”, прийняту Комітетом міністрів у лютому 2022 року, що визначатиме роботу Ради Європи протягом наступних шести років. Серед стратегічних пріоритетів передбачені дії, спрямовані на захист і відстоювання прав дітей у кризових та надзвичайних ситуаціях, подібних до тієї, з якою доводиться стикатися сьогодні.

Юлія Усенко, зокрема, розповіла про кількість порушених кримінальних проваджень із цієї тематики та вже розроблені методичні рекомендації для прокурорів і проведені тренінги.

Надалі старша керівниця Проєкту Ольга Калашник поінформувала учасників засідання про пріоритети та поточні заходи Проєкту, зокрема, розроблені керівні принципи та методології документування порушень прав дитини внаслідок сексуального насильства; а також спільну роботу з Офісом Уповноваженого щодо розроблення оновлених механізмів збору даних для моніторингу на основі існуючої методології Ради Європи.

Овідіу Маджина, менеджер проєкту “Боротьба з насильством щодо дітей в Україні” відділу з прав дітей Ради Європи, поділився існуючими результатами роботи Проєкту, зокрема стосовно вдосконалення навичок фахівців задля реагування на випадки насильство щодо дітей, у тому числі в цифровому середовищі, і заохочення дружніх до дітей практик, а також планами щодо розвитку онлайн–мережі психологів (україномовних), які можуть проводити навчання інших фахівців та осіб, які здійснюють догляд за дітьми (вчителів, вихователів, батьків) з питань психосоціальної підтримки дітей, постраждалих від війни. Крім того, експерт презентував попередній план діяльності Проєкту на 2023–2024 роки, зокрема, щодо заходів з нарощування професійного потенціалу та інструментів задля підготовки фахівців для роботи з дітьми, які стали жертвами торгівлі людьми, насильства або сексуального насильства, у тому числі підготовки юридичних фахівців з питань забезпечення найкращих інтересів дитини протягом усього судового процесу.

У заключній частині засідання відбулася відкрита дискусія, у ході якої національні партнери та зацікавлені сторони мали можливість озвучити свої потреби та пріоритетні напрями співпраці на 2023 рік у межах нової фази Проєкту, включаючи аспекти, які слід враховувати у зв’язку з воєнним та післявоєнним контекстом.

Наталія Шукліна, зокрема, наголосила на своєчасній важливій та фундаментальній роботі Проєкту, подякувала за колосальну підтримку українського народу у тяжкі часи, особливо щодо консолідації громадських організацій, діяльність яких присвячена захисту прав та інтересів дітей. Звернула увагу, що саме завдяки такій співпраці можна побачити обсяги вже виконаної роботи та проблеми, що постали перед українським суспільством щодо захисту дітей. Проректор висловила побажання щодо участі працівників відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів НШСУ у розроблених тренінгах для психологів, а Проєкту і громадських організацій у розробці навчальних програм по захисту прав та законних інтересів дітей, які потерпають від збройної агресії. А також наголосила на співпраці Проєкту та Національної школи суддів України у розробці навчальних заходів для суддів, які стосуватимуться психологічного аспекту роботи у судовому процесі з неповнолітніми свідками та кримінальних проваджень, у яких неповнолітні мають інші статуси.

У ролі спостерігачів до роботи засідання Наглядової ради долучилися представники громадянського суспільства, зокрема Всеукраїнська благодійна організація “Український фонд “Благополуччя дітей”, громадська організація “Ла Страда-Україна”, громадська спілка “Українська мережа за права дитини” та НУО “Школа рівних можливостей”.