Національна школа суддів України

Підтримуємо кваліфікацію суддів окружних адміністративних судів

2–6 жовтня 2017 року в місті Києві Національна школа суддів України проводить підготовку суддів окружних адміністративних судів

Підготовку відкрив проректор з підготовки кадрів для судових органів Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко. У вітальній промові         проректор розповів про сучасні технології навчання в Національній школі суддів України, зорієнтовані на підтримання та підвищення рівня кваліфікації діючих суддів. Анатолій Костенко зазначив, що, враховуючи вимоги ст. 89 Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, у межах підготовки буде проведено навчальні заходи, а саме: тренінг на тему: “Докази і доказування в адміністративному судочинстві” з наступним оцінюванням суддів та апробація тренінгу на тему: “Особливості застосування податкового та митного законодавства”. У ході підготовки судді візьмуть участь у засіданні круглого столу на тему: “Актуальні проблеми адміністративного судочинства в податкових спорах”, який організовано спільно з громадською організацією “Асоціація податкових радників”, Вищим адміністративним судом України, громадською організацією “Всеукраїнська асоціація адміністративних суддів” та платформою “Taxlink”.

У перший день підготовки суддя Конституційного Суду України у відставці, кандидат юридичних наук, заслужений юрист України Олександр Пасенюк розглянув принципи адміністративного судочинства як гарантію захисту прав людини та ознайомив із практикою Європейського суду з прав людини щодо застосування судами принципів адміністративного судочинства. Викладач детально зупинився на реформуванні судової системи, змінах до Конституції України та напрямках реформування законодавства. Доцільною для використання в роботі є лекція доцента, кандидата філологічних наук Оксани Кабиш щодо українського ділового мовлення та мистецтва правового письма.

Актуальними та важливими будуть навчальні заходи впродовж наступних днів підготовки. Заступник директора тестологічного центру Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України, кандидат юридичних наук Михайло Цуркан зосередить увагу суддів на особливостях розгляду спорів щодо проходження публічної служби. Суддя Вищого адміністративного суду України Любов Гончар запропонує для обговорення проблемні питання щодо розмежування цивільної, адміністративної та господарської юрисдикції та розгляне особливості зміни підсудності адміністративних справ у зв’язку з проведенням антитерористичної операції. Суддя Київського апеляційного адміністративного суду Олена Губська розкриє питання щодо перегляду судових рішень в адміністративних справах та надасть правові висновки Верховного Суду України. Суддя Київського апеляційного адміністративного суду Олена Ганечко у своєму виступі зупиниться на вивченні особливостей розгляду виборчих справ та справ, пов’язаних із процесом референдуму. Суддя  Вищого адміністративного суду України Олександр Ситніков зверне увагу на виправленні описок і очевидних арифметичних помилок у судовому рішенні та на роз’ясненні судового рішення як додаткового інструмента для забезпечення правильного та повного його виконання. Радник з правових питань Управління Верховного комісара ООН у справах біженців Дмитро Плечко та начальник відділу організації спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Національної школи суддів України, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, заслужений юрист України Олександр Гашицький розкриють проблемні питання, які виникають під час розгляду спорів, що стосуються статусу біженця та додаткового або тимчасового захисту.

Повний текст програми підготовки розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.