Національна школа суддів України

Підвищення рівня професійної компетентності секретарів судових засідань

4–8 жовтня 2021 року Національна школа суддів України проводить підготовку та підвищення рівня кваліфікації секретарів судових засідань окружних та апеляційних адміністративних судів.

Вітальними словами підготовку відкрив в. о. директора Дніпровського регіонального відділення НШСУ Володимир Поплавський, який  ознайомив слухачів із актуальними темами програми. 

Корисним для учасників буде виступ професорки кафедри цивільного, господарського та екологічного права Інституту гуманітарних і соціальних наук НТУ “Дніпровська політехніка”, докторки юридичних наук, доцентки Ганни Блінової, яка розповість про відповідальність державних службовців за порушення антикорупційного законодавства та особливості електронного декларування.

Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду, доктор юридичних наук, професор Василь Ільков і суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Станіслав Златін зупиняться на застосуванні Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та правових позиціях Європейського суду з прав людини, викладених у рішеннях ЄСПЛ, які набули статусу остаточних, а також зосередять увагу на питанні захисту права власності в практиці Європейського суду з прав людини в Україні (ст. 1 Першого протоколу до Конвенції).

Керівниця апарату Дніпропетровського окружного адміністративного суду Наталія Чуфарова висвітлить питання про статус секретарів судового засідання окружних та апеляційних адміністративних судів та особливості проходження державної служби в судах.

Корисним для професійного зростання буде виступ судді Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Ганни Майни, яка залучить слухачів до обговорення нової редакції Інструкції з діловодства в місцевих та апеляційних судах України і нової редакції ДСТУ 4163:2020.

Про специфіку ведення протоколу судового засідання і процесуальні вимоги до ведення протоколу, а також про правила ведення журналів судових засідань слухачі дізнаються під час інтерактивної лекції судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидатки юридичних наук Ганни Каднікової.

Головна спеціалістка відділу узагальнення судової практики, роботи зі звернення громадян та з доступу до публічної інформації Дніпропетровського окружного адміністративного суду, кандидатка юридичних наук Валерія Тулянцева зверне увагу на заходи процесуального примусу: підстави і порядок застосування.

Актуальним буде виступ начальника відділу супроводу онлайн-сервісів Департаменту централізованого адміністрування мереж та системного супроводу ДП “Інформаційні судові системи” Вадима Коваля про  роботу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, реєстрацію процесуальних документів, що надходять до модулю “Електронний суд”, створення електронних документів.

Керівник регіональної служби підтримки в Дніпропетровській області Державного підприємства “Інформаційні судові системи” Сергій Овчаров надасть практичні рекомендації щодо фіксації судового процесу за допомогою технічних засобів через електронний кабінет секретаря судового засідання, а також зупиниться на порядку роботи з технічними засобами відеозапису.

Разом із прессекретаркою Дніпровського апеляційного суду Тетяною Гаюн слухачі матимуть можливість висловлювали свою точку зору щодо налагодження ефективної комунікаційної взаємодії між працівниками апарату суду, представниками засобів масової інформації та відвідувачами суду.

Тему щодо гендерних аспектів в організації роботи суду розкриє суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області Лілія Дараган.

Доцентка кафедри загальної психології та патопсихології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, кандидатка психологічних наук Аліна Бунас розповість про психологічні особливості ефективного спілкування та вирішення конфліктів у професійній діяльності працівників апаратів судів і методику оптимізації робочого часу.

Суддя Авдіївського міського суду Донецької області Олена Панченко обговорить алгоритм дій працівників апарату суду в надзвичайних ситуаціях і роботу судів в умовах карантинного режиму.

Начальник департаменту організації безпеки життєдіяльності громадської організації  “Українська служба порятунку”, тренер Іван Павлишин ознайомить з правилами надання домедичної допомоги і видами критичних станів постраждалих.

Після завершення підготовки буде проведено анкетування слухачів.

Повний текст програми підготовки секретарів судових засідань окружних та апеляційних адміністративних судів розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка працівників апаратів судів”.