Національна школа суддів України

Питання кваліфікації державної зради і суміжних злочинів проти основ національної безпеки України

2 червня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого розпочала проведення для суддів та працівників апаратів судів серії вебінарів, присвячених актуальним питанням кримінального права в умовах воєнного стану.

Вітальними промовами навчання відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Пономаренко, який і модерував захід.

У виступі ректор наголосив, що нинішній вебінар є традиційною співпрацею з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого, а обрана тема, що є предметом наукової і професійної дискусії, складна й потребує ретельного вивчення. Проблематика військових злочинів та злочинів проти основ національної безпеки України є пріоритетною для українських суддів, оскільки існує виразний запит на необхідні знання, розуміння й готовність до реалізації законодавства. Микола Оніщук поінформував слухачів, що у Національній школі суддів України ухвалено рішення про створення окремої спеціалізованої групи, яка займатиметься підготовкою матеріалів з тематики національної безпеки України. Відповідно НШСУ залишається зацікавленою, щоб до складу цієї робочої групи були залучені науковці. Керівником робочої групи є проректор Наталія Шукліна, яка веде цей важливий напрям роботи. Ректор також відзначив, що з огляду на важливість проблематики суддівської освіти, НШСУ визначилася у наданні індивідуальних консультацій та практичних рекомендацій суддям у зв’язку зі збільшенням таких справ у судах.

Юрій Пономаренко зазначив, що широкомасштабна фаза війни поставила перед юристами, криміналістами, практиками та вченими виклики, з якими ми досі не стикалися і до яких не повною мірою виявилися готовими. Він відмітив, що зміни до законодавства потребували обговорення. Тому, щоб ці проблеми детальніше розв’язати вирішено Національною школою суддів України спільно з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого провести у червні серію тематичних вебінарів.         

Ключовим аспектом першого вебінару було обговорення актуального питання щодо кваліфікації державної зради і суміжних злочинів проти основ національної безпеки України. Основна увага суддів та працівників апаратів судів упродовж заходу була сконцентрована на опрацюванні низки важливих та дискусійних питань.

Враховуючи важливість тематики до проведення заходу запрошено професійну команду, а саме: суддю Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Олександру Яновську, доктора юридичних наук, професора Луганського державного університету внутрішніх справ імені Е. О. Дідоренка Євгена Письменського, доктора юридичних наук, професора Донецького національного юридичного університету імені Василя Стуса Романа Мовчана, кандидата юридичних наук, доцента Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Миколу Рубащенка та заступника начальника управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора Олександра Жилу. Вони не лише вдало презентували теоретичні матеріали вебінару, а й висвітлили важливі практичні питання.

Доповідачі поглибили знання учасників з питань колабораційної діяльності та пов’язані з нею правопорушення: окремі проблеми тлумачення статті 111-1 КК і кримінально-правової кваліфікації. Важливим також для розкриття теми був змістовний виступ спікера стосовно обговорення статті 111-2 та порівняння положень статті 111-2 та ч.4 статті 111-1 КК. Наразі актуальним та пізнавальним був розгляд колабораційної діяльності (ч.1 статті 111-1 КК) та її відмежування від суміжних кримінальних правопорушень. Також слушним та корисним для слухачів було опрацювання модельованих ситуацій, ознайомлення з практикою Верховного Суду з визначеної теми вебінару. Доречним було обговорення практичних ситуацій щодо злочинів проти основ національної безпеки України і шляхи їх вирішення.

Упродовж вебінару відбувалися дискусії, які були спрямовані на розв’язання актуальних питань кваліфікації злочинів проти основ національної безпеки України.

У завершальній частині Микола Оніщук відмітив жвавий інтерес суддівської і наукової спільноти до визначеної теми вебінару, підкресливши, що під час навчання судді та працівники апаратів судів отримали корисні рекомендації та обґрунтовані відповіді на запитання.