Національна школа суддів України

Питання кваліфікації порушення законів і звичаїв війни та суміжних загально-кримінальних порушень

16 червня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого продовжує проведення для суддів та працівників апаратів судів низки вебінарів, присвячених актуальним питанням кримінального права в умовах воєнного стану.

Вітальними промовами науково-практичний вебінар відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та професор Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Баулін. Модерував захід доцент Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Пономаренко.

У вітальному відеозверненні Микола Оніщук наголосив, що захід є традиційним продовженням співпраці Національної школи суддів України з Національним юридичним університетом імені Ярослава Мудрого задля надання освітньої допомоги суддям в цій складній сфері суспільно-правових відносин, які склалися і тривають під час військової агресії. Ректор поінформував, що нещодавно судді мали можливість послухати міжнародних колег, що інформативно збагатило навчальний захід. Також він представив доповідачів і тренерів, які долучилися до роботи науково-практичного вебінару та запропонують свої знання, тлумачення, праворозуміння з цієї актуальної тематики. А заразом відзначив, що сьогодні формується нова важлива галузь воєнне право і українським суддям належить набути необхідного досвіду у застосуванні відповідних положень кримінального права і кримінального процесу.

Юрій Баулін у виступі відзначив важливість теми науково-практичного вебінару та висловив вдячність суддям і прокурорам, які відгукнулися на пропозицію кафедри кримінального права взяти участь у вебінарах, присвячених практичним питанням кваліфікації злочинів, які вчинені під час війни. Серед слухачів у заході беруть участь і члени робочої групи з питань розвитку кримінального права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого. Вони якраз завершують проєкт і мають винести його на обговорення, яке планується провести спільно з Львівським відділенням Національної школи суддів України.

Предметом обговорення другого вебінару є коло актуальних питань щодо кваліфікації порушення законів і звичаїв війни та суміжних загально-кримінальних порушень.

Упродовж науково-практичного вебінару судді та працівники апаратів судів спілкувалися з досвідченими суддями, авторитетними науковцями, правниками: доктором юридичних наук, професором Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрієм Бауліним, суддею Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду Наталією Антонюк, доктором юридичних наук, професором Національного університету “Києво-Могилянська академія” Миколою Хавронюком, прокурором першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення Департаменту нагляду за додержанням законів органами безпеки Офісу Генерального прокурора Андрієм Синюком та кандидатом юридичних наук, доцентом Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Оксаною Сенаторовою. Спікери у своїх презентаціях зосередили увагу на корисних для професійного зростання правових аспектах, опрацювали низку важливих практичних питань, надали рекомендації та забезпечили зворотній зв’язок.

Доповідачі поглибили знання учасників з питання кваліфікації порушення законів і звичаїв війни та суміжних загально-кримінальних порушень. Зокрема, розглянули воєнний злочин, що характеризується подвійною протиправністю: діяння, заборонені нормами як національного (ст. 438 ч.2, та ст.437 ч.2 ККУ), так і міжнародного кримінального права. Спікери наголосили, що порушення законів та звичаїв війни є міжнародним злочином, завдають шкоди людям, народногосподарським об’єктам, культурним цінностям, зумовлює високий ступінь їх суспільної небезпечності. З метою гуманізації збройних конфліктів та зменшення заподіюваної ними шкоди підписано низку міжнародно-правових документів, які детально були розглянуті. Важливим також для розкриття теми було обговорення предмету злочину, об’єктивної сторони злочину та суб’єкту злочину. 

Учасники навчального заходу відмітили високий рівень актуальності обговорюваної теми. Під час вебінару вони висловлювали свою точку зору з приводу предмета обговорення, жваво дискутували та збагатили професійний досвід щодо кваліфікації порушення законів і звичаїв війни та суміжних загально-кримінальних порушень. А доповідачі надали ґрунтовні та фахові відповіді на численні запитання слухачів.