Національна школа суддів України

Подолання гендерних стереотипів при здійсненні правосуддя: підготовка тренерів для нового курсу

16–17 вересня 2021 року Національна школа суддів України у співпраці з українсько–канадським проєктом “Підтримка судової реформи” провела  тренінг для тренерів (ТоТ) з викладання курсу “Подолання гендерних стереотипів при здійсненні правосуддя” для кандидатів на посаду судді.

Участь у тренінгу взяли судді загальних місцевих та адміністративних із міст Києва, Одеси, Львова, Чернівців, Волинської, Житомирської, Запорізької, Львівської, Одеської, Дніпропетровської, Хмельницької областей – тренери та тренерки НШСУ, які викладатимуть цей навчальний курс кандидатам на посаду судді.

Тренінг відкрила Тетяна Фулей, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти, керівниця групи розробників цього курсу, яка наголосила на меті проведення тренінгу для тренерів – оволодінні навичками викладання нового навчального курсу, присвяченого проблематиці подолання гендерних стереотипів. Вона підкреслила, що сучасні реалії зумовлюють нові освітні запити, і НШСУ намагається відповідати на ті виклики, які постають перед суддівським корпусом, і серед них – розробка курсів, метою яких є вироблення та удосконалення навичок ідентифікації гендерних стереотипів й розуміння механізму їх дії і впливу на прийняття суддею рішень. Керівниця групи ознайомила учасників та учасниць ТоТ зі структурою тренінгу, програмою, форматом роботи, презентувала роздавальні матеріали та познайомила учасників та учасниць з тренерською командою.

З вітальним словом для учасників та учасниць звернулася Валентина Ростопіра, експертка Проєкту підтримки судової реформи, яка наголосила на плідній співпраці між Національною школою суддів України та Проєктом, побажала плідної та активної роботи  усім учасникам та учасницям.

За час тренінгу учасники та учасниці пройшли експресопитування, прослухали міні–лекції, виконали практичні завдання та контрольні тестування під керівництвом досвідчених суддів–розробників цього курсу Максима Кравченка, Олени Лапчевської, Ярослава Левика, Ростислава Москаля, Андрія Савчака.

Під час ТоТ було презентовано науково–методичний посібник для тренерів і тренерок “Подолання гендерних стереотипів при здійсненні правосуддя”, що має важливе науково–методичне значення для викладання під час здійснення спеціальної підготовки на посаду судді.

Новий навчальний курс, який увійде до Програми підготовки кандидатів на посаду судді, сприятиме формуванню знань, умінь та навичок щодо подолання гендерних стереотипів при здійсненні правосуддя, зокрема ідентифікувати, розпізнавати гендерні стереотипи, аналізувати гендерні стереотипи, класифікувати їх, застосовувати практику ЄСПЛ та інших органів (Комітету CEDAW) щодо гендерних стереотипів, уникати гендерно упередженої поведінки в роботі судді.