Національна школа суддів України

Подолання наслідків психотравми

20 червня 2022 року в Національній школі суддів України співробітниками відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів проведено семінар для суддів та працівників апаратів судів “Подолання наслідків психотравми: психологічна допомога”.

Навчальний захід відкрили заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, доктор психологічних наук, доцент Андрій Маслюк, заступник директора Дніпровського РВ Володимир Поплавський та директор Одеського РВ Володимир Пироговський.

У виступі Андрій Маслюк відмітив, що в умовах воєнного стану обрана тема є важливою і актуальною для обговорення, тому сьогодні психологічні знання, розуміння того, що відбувається з нами, як переживання стресових і травмівних ситуацій впливають на людину є важливими. Він акцентував увагу суддів та працівників апаратів судів, що упродовж навчання вони поглиблять знання щодо особливостей перебігу стресових і травматичних ситуацій, їхнього впливу на психіку людини, формування навичок психологічної підтримки та реабілітації. Також ознайомив учасників з правилами роботи та з’ясував їх очікування від навчання.

Модерували роботу семінару і були викладачами (тренерами) Андрій Маслюк та психологиня відділу Анжеліка Фарафонова. Під час презентацій  викладачі (тренери) розкрили важливі моменти щодо особливостей переживання стресових і травмівних ситуацій. Вони обговорили наслідки отриманої психотравми: стадії переживання, самодопомоги при виснаженні, тривалості травмівних подій, а також зупинилися на помилках, які не слід допускати під час спілкування з людиною в стані гострого стресу або втрати. Жваво пройшло опрацювання практичного блоку. Корисними і доречними були рекомендації стосовно надання психологічної допомоги: первинне втручання, самодопомога при панічних атаках, універсальні правила психологічної гігієни на кожен день.  

Спілкування викладачів з суддями та працівниками апаратів судів виявилося цікавим та активним. Учасники поділилися життєвими подіями, складними ситуаціями, власними переживаннями та обмінювалися думками і враженнями. Крім того, суддівська аудиторія отримала корисні рекомендації та обґрунтовані відповіді на запитання.