Національна школа суддів України

Подолання наслідків психотравми

17 травня 2022 року в Національній школі суддів України співробітниками відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів було проведено онлайн-вебінар для співробітників Національної школи суддів України “Подолання наслідків психотравми: психологічна допомога”.

Навчальний захід відкрила начальниця відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Ганна Савченко. У своєму виступі пані Ганна акцентувала увагу на актуальності психологічної допомоги в умовах воєнного стану, а саме  поглибленні знань щодо особливостей стресових і травмівних ситуацій, їхнього впливу на психіку людини, формування навичок психологічної підтримки та реабілітації. Темою доповіді Ганни Савченко були особливості переживання стресових і травмівних ситуацій: реакції, адаптація, фактори, критерії та типологія психотравм.

Натомість заступник начальника відділу Андрій Маслюк звернув увагу на наслідки психотравми: стадіях переживання, самодопомозі при виснаженні, тривалості травмівних подій,  а також на помилках, які не слід допускати під час спілкування з людиною в стані гострого стресу або втрати.

Головна спеціалістка-психологиня відділу Анжеліка Фарафонова висвітлила практичні аспекти психологічної допомоги: первинне втручання, самодопомога при панічних атаках, універсальних правилах психологічної гігієни на кожен день.

За результатами вебінару співробітники НШСУ поділилися своїми враженнями та корисними побажаннями.