Національна школа суддів України

Поглиблення знань суддів із міжнародного гуманітарного права

17–19 вересня 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Українською Гельсінською спілкою з прав людини в рамках курсу “Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні” продовжує проведення низки семінарів для суддів “Права людини та міжнародне гуманітарне право: сучасний стан та перспективи розвитку”.

Семінар розпочав начальник відділу підготовки суддів Іван Балаклицький, який відзначив  актуальність тематики заходу та наголосив, що семінар розширить знання та навички суддів щодо застосування норм міжнародного гуманітарного права в національній судовій практиці та буде сприяти утвердженню верховенства права, захисту прав людини в умовах сьогодення. Окрім того, він зазначив , що Національна школа суддів України та Українська Гельсінська спілка давно співпрацюють у напрямку проведення навчання з тематики застосування норм міжнародного гуманітарного права та  реалізації навчального курсу, семінар якого проводиться сьогодні.

Участь у семінарі беруть експерти курсу “Захист прав людини в умовах збройного конфлікту в Україні” –  завідувач кафедри міжнародного права та порівняльного правознавства НАУ, радник президента Товариства Червоного Хреста України з міжнародного гуманітарного права Тимур Короткий, доцент кафедри права Університету Копенгагена (Данія) Ірина Марчук, адвокат Сергій Заєць, адвокат, координатор курсу Ольга Семенюк та адвокат Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Тимочко.  

Експерти поінформували суддів щодо сутності та системи міжнародного гуманітарного права (МГП), розкрили принципи МГП, обговорили основні категорії (кваліфікація конфлікту та її значення в МГП, учасники, джерела), ознайомили з особливостями механізму імплементації норм МГП у законодавство України. Жваво пройшла дискусія стосовно розслідування міжнародних злочинів на національному рівні: проблеми практичного застосування міжнародного права національними юристами.  Експерти приділили увагу обговоренню питання щодо призначення відповідальності за воєнні злочини в міжнародному та національному праві.

Тренінг насичено виконанням низки практичних вправ, інтерактивних завдань та опрацюванням моделювання “бою”.