Національна школа суддів України

Покращення іміджу судової влади через ствердження високих етичних стандартів

29–30 серпня  2019 року в місті Києві Національна школа суддів України у співпраці з Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) реформування сектору юстиції “Нове правосуддя” проводить семінар-практикум для помічників суддів Вищого антикорупційного суду на тему: “Забезпечення високих етичних стандартів поведінки судді/працівника суду. Ефективна комунікація в умовах кризових ситуацій у суді. Удосконалення навичок написання судових рішень”.

Вітальними словами захід відкрив проректор Національної школи суддів України, суддя Верховного Суду України у відставці, заслужений юрист України Анатолій Костенко, який зауважив, що це перший навчальний захід для працівників апарату новоствореного суду та висловив сподівання на подальшу плідну співпрацю Національної школи суддів України з Програмою Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) спрямовану на забезпечення ефективного підвищення кваліфікації працівників апарату Вищого антикорупційного суду.

Семінар покликаний сприяти ствердженню високих стандартів поведінки працівників апарату суду як у межах судової установи так і у позасудовій діяльності, покращенню навичок кризової комунікації, роботи зі складними сторонами та вирішенню конфліктних ситуацій, удосконаленню навичок написання судових рішень.

Розпочався навчальний захід із сесій, присвячених етиці працівників апарату суду. Учасники опанували навики своєчасного виявлення та вирішення потенційного і реального конфлікту інтересів,  дізналися про засоби підтримки та підвищення рівня довіри до судової влади, навчалися розрізняти кризові ситуації, що можуть виникати у судах та управляти ними.

Під час виконання практичних вправ викладачі пропонували учасникам попрацювати у малих групах з розв’язання етичних дилем та кризових ситуацій, обговорювали у форматі “питання-відповідь” поняття і ознаки потенційного та реального конфлікту інтересів, критерії покращення іміджу судової влади.

З учасниками семінару працювали досвідчені викладачі НШСУ: суддя Черкаського окружного адміністративного суду Лариса Трофімова, суддя Бориспільського міськрайонного суду Київської області Дмитро Ткаченко, суддя Дарницького районного суду міста Києва, кандидат юридичних наук Петро Заруба, головний науковий співробітник відділу підготовки викладачів (тренерів) НШСУ, кандидат філологічних наук, доцент Оксана Кабиш.

Другий день тренінгу був присвячений покращенню навичок написання судових рішень. Під час навчальних сесій учасники ознайомилися з міжнародними стандартами написання судових рішень у кримінальному судочинстві, дізналися про види рішень та порядок їх процесуального оформлення, структуру, зміст та дизайн як обвинувальних, так і виправдувальних вироків, обговорили керівні принципи написання судових рішень та їх редагування. Слухачі під час роботи у малих групах під керівництвом викладачів мали змогу удосконалити практичні навички у написанні проектів ухвали слідчого судді та обвинувального вироку.

На завершення заходу відбулася жвава дискусія, обмін думками, власним професійним досвідом та практикою.