Національна школа суддів України

Порушення виборчих прав громадян – проблемні питання судової практики

8 квітня 2021 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України за сприяння правового клубу PRAVOKATOR провело в онлан-режимі всеукраїнський семінар для суддів місцевих загальних та апеляційних судів на тему: “Проблемні питання судової практики щодо притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення виборчих прав громадян”.

У вітальній промові директор регіонального відділення Олександр Мартиненко зазначив, що метою семінару є обговорення проблемних питань судової практики з подальшим формуванням єдиного бачення щодо застосування норм права під час розгляду та вирішення цієї категорії справ, а також поглиблення рівня знань і навичок суддів з урегулювання таких спорів та представив викладачів.

Начальник управління “Дніпровська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа” Координаційного центру з надання правової допомоги Сергій Лисак привітав учасників семінару та розповів про роботу управління по захисту виборчих прав громадян.

В обговоренні загальних кримінально-правових характеристик злочинів проти виборчих прав громадян та їх права брати участь у референдумі, а також проблемних питань правозастосування прийняли участь доцент кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук, заступник голови Ради молодих вчених Павло Романюк та старша радниця з правових питань Громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Коцюруба.

Проблемні питання, але вже досудового розслідування кримінальних злочинів проти виборчих прав громадян, розглянув зі слухачами заступник керівника департаменту, керівник управління захисту викривачів та обробки повідомлень про корупцію Національного агентства з питань запобігання корупції (Львівська область), кандидат юридичних наук, доцент Василь Луцик.

Зацікавленість слухачів викликали вебінари з питань процесуальних аспектів в практиці слідчого-судді та актуальних питань проведення підготовчого і кримінального проваджень щодо злочинів проти виборчих прав громадян, які провели Анастасія Михальченко (суддя Краматорського міськрайонного суду Донецької області) та Максим Таус (суддя Ленінського районного суду міста Дніпропетровська).

Питанням притягнення до адміністративної відповідальності осіб, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення приділили старший викладач кафедри конституційного права України Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого, кандидат юридичних наук Богдан Мохончук та старша радниця з правових питань Громадянської мережі “ОПОРА” Ольга Коцюруба.

Завершив семінар суддя Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду, кандидат юридичних наук, доцент Микола Мазур, який надав слухачам інформацію стосовно правових позицій та висновків Верховного Суду щодо застосування судами України законодавства про відповідальність за злочини проти виборчих прав і свобод громадян (ст. ст.157 – 160 ККУ).

Протягом проведення семінару слухачами активно використовувався чат, де ставилися запитання на які в подальшому отримували відповіді викладачів в онлайн-режимі. Крім цього, викладачі використовували можливість обговорення окремих проблемних питань.

У ході семінару судді-учасники поділилися думками і професійним досвідом та отримали відповіді на свої запитання.

Свої враження від участі у семінарі та побажання щодо тематики наступних заходів учасники семінару мали змогу висловити, заповнивши анкету зворотного зв’язку.

Кожному судді, який брав участь у семінарі, буде вручено Сертифікат Національної школи суддів України.

Повний текст програми всеукраїнського семінару розміщено на веб-сайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.