Національна школа суддів України

Порядок розгляду справ окремого провадження

13 липня 2022 року Національна школа суддів України провела для суддів та помічників суддів онлайн–семінар “Окремі аспекти розгляду заяв у порядку окремого провадження та заяв про відновлення втраченого судового провадження в умовах воєнного стану”.

Захід організовано та проведено спільно Львівським та Одеським регіональними відділеннями Національної школи суддів України.

Відкриваючи захід, директорка Львівського регіонального відділення Оксана Польна відзначила, що з початком активних воєнних дій виникла потреба у додатковому обговоренні питань, що стосуються окремого провадження та відновлення втрачених судових проваджень.

Начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів), суддя у відставці, кандидатка юридичних наук, заслужена юристка України Олена Умнова у вступному слові підкреслила вагомий внесок тренерсько-викладацького складу НШСУ у підготовку навчальних матеріалів цього семінару. Питання, що обговорюватимуться є проблемними і потребують аналізу з тим, щоб відповідати вимогам часу та реаліям. Тому, спілкування лекторів із учасниками, дискусії, допоможуть якісніше проаналізувати законодавчі норми та існуючу практику, – наголосила очільниця відділу.

До проведення навчання залучено лекторів: Людмилу Макаренко, суддю Володарського районного суду Київської області; Катерину Котельву, суддю Галицького районного суду м. Львова; Валентину Маліновську, суддю Шевченківського районного суду міста Києва; Максима Ходаківського, суддю Жовтневого районного суду міста Дніпропетровська. Захід модерували Олена Умнова та головна спеціалістка Дніпровського регіонального відділення, суддя у відставці Віра Гайдук.

На навчанні обговорено особливості розгляду справ в порядку окремого провадження, зокрема, за заявами про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою, про встановлення фактів народження, фактів смерті, в тому числі на тимчасово окупованій території. Окремо для слухачів висвітлено питання щодо порядку відновлення втрачених судових проваджень, надано інформацію про актуальну судову практику з питань втрачених судових проваджень. Під час семінару учасники мали можливість обговорити сталі правові позиції і новели законодавства стосовно розгляду зазначених категорій справ.

Із програмою семінару можна ознайомитись тут.