Національна школа суддів України

Пошук оптимальної моделі добору кандидатів на посаду судді

13 червня 2022 року ректор Микола Оніщук взяв участь в онлайн–консультації з експертами Ради Європи з питань оптимізації процедури відбору та призначення суддів (до судів першої та другої інстанцій) й дисциплінарного провадження щодо суддів, організованій за ініціативи Проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя”.

Фахову дискусію відкрила та представила учасників Марьяна Кіко, керівник відділу Управління програм співробітництва Департаменту впровадження прав людини, правосуддя та стандартів правового співробітництва Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи.

Модератор зустрічі Ірина Кушнір, менеджер Проєкту Ради Європи “Підтримка судової влади України в забезпеченні кращого доступу до правосуддя” (далі – Проєкт), поінформувала національних партнерів, що у межах Проєкту міжнародні експерти Ради Європи, зокрема, суддя Ніна Беттето (Словенія) та суддя Герхард Райснер (Австрія), які присутні на цій зустрічі, здійснюють аналіз нормативно-правового регулювання процедури добору кандидатів на посаду судді та дисциплінарної відповідальності суддів в Україні з метою надання рекомендацій щодо оптимізації та спрощення цих процедур у світлі стандартів Ради Європи і кращих практик держав-членів РЄ. Задля забезпечення ефективності проведення вказаного аналізу і формування рекомендацій для вдосконалення національного законодавства було ініційовано нинішнє фахове обговорення.

Микола Оніщук у виступі зосередив увагу на окремих дискусійних та проблемних питаннях довкола процедури добору кандидатів на посаду судді, які були винесені на фахове обговорення. Зокрема, щодо самої процедури добору кандидатів на посаду судді ректор висловив переконання, що відповідні органи суддівського самоврядування – Вища рада правосуддя і Вища кваліфікаційна комісія суддів України найближчим часом все ж будуть сформовані, що дозволить повернутися до вирішення накопичених кадрових проблем в системі правосуддя та можливості застосування альтернативних процедур добору кандидатів на посаду судді. Що стосується проблеми дефіциту суддівських кадрів в Україні, то вона не є новою і формувалася протягом останніх семи років. Вирішенню цієї проблеми могло б сприяти удосконалення законодавчого механізму добору суддівських кадрів та спеціальної підготовки кандидатів, зокрема запровадження системи складання двоступеневого іспиту за досвідом проведення конкурсів до Верховного Суду. Також суттєвому скороченню етапу доступу до суддівської професії сприяла б можливість добору кандидатів на посади суддів першої інстанції за спеціалізацією. Надалі такі судді зможуть перейти в іншу спеціалізацію склавши відповідний кваліфікаційний іспит, в рамках конкурсу на зайняття вакантної посади судді іншої спеціалізації.

Крім того, Микола Оніщук акцентував увагу експертів Ради Європи та національних колег на суттєвій зміні тривалості строків спеціальної підготовки кандидатів у судді. Зокрема, у пропозиціях Національної школи суддів України передбачене скорочення цієї процедури з дев’яти місяців до дев’яти тижнів. Ректор наголосив, що тривалість спеціальної підготовки визначається виключно обсягом необхідного навчального матеріалу, який дозволить судді бути допущеним до відправлення правосуддя. Ці зміни мають бути запроваджені як тимчасовий захід до 01.01.2025 року. Микола Оніщук підкреслив, що у процесі пошуку та вироблення оптимальної моделі добору кандидатів на посаду судді Україна має притримуватися загальноєвропейського стандарту доступу до суддівської професії, який передбачає проведення спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді та підтверджує наявність у кандидата необхідних навиків та умінь для професійного відправлення правосуддя.

Участь у фаховій дискусії також узяли Євген Петров, суддя Верховного Суду, Віталій Саліхов, виконуючий обов’язки Голови Вищої ради правосуддя, Інна Плахтій, член Вищої ради правосуддя, Оксана Блажівська, член Вищої ради правосуддя, Богдан Моніч, голова Ради суддів України, Андрій Потапенко, член Ради суддів України, суддя Ржищевського міського суду Київської області та Сергій Демченко, член Комітету з питань правової політики Верховної Ради України, голова робочої групи з питань фінансування судової влади.