Національна школа суддів України

Пов’язане з війною сексуальне насильство: міжнародна судова практика

29 червня 2022 року Національна школа суддів України спільно з Програмою USAID “Справедливість для всіх” та у партнерстві з Національним суддівським коледжем США провела вебінар “Особливості розгляду справ про сексуальне насильство, пов’язане з війною”.

Навчальний захід розпочали директорка Харківського РВ Лілія Гуцал та директор Офісу демократії та врядування USAID в Україні і Білорусі Марк Елінгстад. Модерували роботу вебінару юридична радниця Програми USAID “Справедливість для всіх” Уляна Пашинна та програмна менеджерка з дистанційного навчання Національного суддівського коледжу в Ріно (США) Елізабет Морган-Біслі.

Викладачем вебінару був суддя Іен Бономі, який здійснював правосуддя у Міжнародному кримінальному трибуналі для колишньої Югославії (2004–2009рр.) та з 2020 року був призначений суддею Міжнародного залишкового механізму ООН по кримінальних трибуналах колишньої Югославії та Руанди. Під час презентації “Пов’язане з війною сексуальне насильство. Міжнародне кримінальне право і судова практика” Лорд Ієн Бономі висвітлив питання щодо визначення та складу цієї категорії злочинів за міжнародним кримінальним і міжнародним гуманітарним правом, необхідної доказової бази, а також поділився досвідом організації судового процесу з чутливим підходом для уникненням повторної травматизації потерпілих.

Навчання завершилося підведенням підсумків фахового діалогу та анонсуванням подальшої роботи в зазначеній тематиці.

Участь у вебінарі взяли судді Верховного Суду та місцевих і апеляційних судів, помічники суддів, прокурори, адвокати, викладачі Національної школи суддів України, представники неурядових організацій LaStrada Україна та JurFem.