Національна школа суддів України

Позасудове врегулювання спору

6 липня 2018 року в місті Ужгороді Львівським регіональним відділенням  Національної школи суддів України спільно з громадською  спілкою “Українська академія медіації”, за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Програми “Нове правосуддя” проведено семінар для суддів місцевих судів та Апеляційного суду Закарпатської області на тему: “Суд і медіація: можливості та перспективи”.

Відкрили захід директор Львівського регіонального відділення Оксана Польна, суддя Апеляційного суду Закарпатської області Іван Стан. Оксана Польна повідомила, що цей семінар є завершальним у липневому каскаді заходів на тему медіативних способів вирішення спорів, та поділилася враженнями від зацікавленості суддів цією темою. Іван Стан звернув увагу на важливість теми семінару, яка поступово стає все більш актуальною у світлі змін у національному законодавстві, побажав комфортної та цікавої роботи.

Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Лариса Зуєва та заступник голови Одеського  окружного адміністративного суду, кандидат юридичних наук Елла Катаєва запропонували суддям розпочати семінар зі знайомства та поділитися очікуваннями від семінару.

Судді розглянули питання щодо міжнародного досвіду мирного врегулювання спорів за участі суддів, проаналізували національний досвід використання примирних процедур у судовому процесі, виконали психологічні вправи, які допомагають краще розкрити суть та поняття медіації. Наприкінці семінару слухачі поділилися враженнями та побажаннями щодо заходів цієї тематики.