Національна школа суддів України

Практичні аспекти заповнення декларацій

6 грудня 2019 року Національна школа суддів України провела для працівників апарату господарського суду міста Києва семінар на тему: “Дотримання вимог антикорупційного законодавства. Практичні аспекти заповнення декларацій”.

Захід проведено за участі професора кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, кандидата юридичних наук, доцента Ростислава Марчука.

Під час інтерактивної лекції з використанням презентації Power Point викладач ознайомив учасників із загальними засадами антикорупційної політики, вимогами і обмеженнями, установленими законодавством для державних службовців, видами фінансового контролю, визначеними антикорупційним законодавством, та типами декларацій, підставами і строками для подання.

Ростислав Марчук зосередив увагу на практичних питаннях  щодо заповнення розділів декларації, особливостях подання повідомлення про суттєві зміни в майновому стані та про відкриття валютного рахунку в установах банків-нерезидентів, а також висвітлив законодавчі новели щодо визначення кола членів сім’ї та інформації, яка зазначається в декларації.

Викладач представив аудиторії зміни в антикорупційному законодавстві, що набирають чинності з 1 січня 2020 року, обговорив  проблемні питання, що можуть виникнути під час застосування новел.

 Детально професор зупинився на судовій практиці розгляду справ про порушення вимог фінансового контролю, положеннях законодавчих обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, охарактеризував проблемні питання заповнення декларацій та повідомлень, розповів про типові помилки при їх заповненні.

На завершення семінару присутні обмінялися своїми думками, отримали відповіді на свої запитання та корисні практичні рекомендації від викладача.