Національна школа суддів України

Практика розгляду кримінальних проваджень щодо домашнього насильства

9–10 вересня 2021 року Національною школою суддів України спільно з українсько–канадським проєктом підтримки судової реформи (SJRP) проведено тренінг для тренерів “Розгляд кримінальних проваджень, пов’язаних із домашнім насильством”.

З вітальними промовами до слухачів та слухачок звернулися керівник українсько–канадського проєкту підтримки судової реформи Любомир Маркевич, експерт з питань судової реформи зазначеного проєкту Валентина Ростопіра, начальник відділу науково-методичних досліджень проблем судочинства та науково–методичного забезпечення суддівської освіти Тетяна Фулей та керівник тренінгу – головний науковий співробітник відділу “Тестологічний центр” Єлизавета Ковтюк.

У вступній презентації представниця Громадської організації “Ла Страда–Україна” Дарія Линьо наголосила на тому, що домашнє насильство є актуальною темою. Відповідно до даних ВООЗ кожна 3-я жінка у світі стикається із домашнім насильством, як правило фізичним чи сексуальним. За результатами онлайн–опитування “Ла Страда–Україна” 56 відсотків жінок зазначили, що під час карантину погіршилася ситуація з домашнім насильством. Третина опитаних (32 відсотка) потерпілих від домашнього насильства змушені були продовжувати проживати разом з кривдниками і лише 3 відсотка поміщено у притулок.

Судді–тренери Олексій Тандир, Віра Левко, Максим Кравченко, Тетяна Шевиріна поділилися своїм досвідом та знаннями, які отримали під час навчального візиту до Канади. Розробниками було презентовано наскрізну справу, на основі якої було розроблено практичні завдання для більш поглибленого розуміння теми.

Під час тренінгу також було досліджено такі теми як порядок застосування обмежувальних приписів, обмежувальних та запобіжних заходів (О. Тандир), роль судді при вирішенні справ про домашнє насильство (М. Кравченко, В. Левко) та про оцінку ризиків під час прийняття рішень суддею (Т. Шевиріна). Суддя Інна Шелест звернула увагу на особливості кваліфікації правопорушень, пов’язаних з домашнім насильством. Зокрема, було приділено увагу поняттю систематичності вчинення домашнього насильства.

Суддя Ганна Шендрікова та Генеральний менеджер проєктів і програм благодійної організації “Вільна зона”, старший науковий співробітник Ірина Яковець ознайомили слухачів–тренерів з особливостями проходження пробаційних програм кривдників та роботою органів пробації.

Заступник начальника відділу науково–методичного супроводження психологічної підготовки суддів Андрій Маслюк розповів про психологічні особливості суб’єктів домашнього насильства.

Майбутні тренери, які будуть викладати цей курс в усіх регіональних відділеннях Національної школи суддів України зазначили, що очікування від тренінгу були виправдані, цілі навчального курсу досягнуто, а також вони висловили вдячність за високий рівень тренінгу.

У тренінгу взяли участь судді Максим Кравченко, Віра Левко, Олексій Тандир, Інна Шелест, Ганна Шендрікова, Тетяна Шевиріна, представниця Громадської організації “Ла Страда–Україна” Дарія Линьо, представники українсько–канадського проєкту підтримки судової реформи Любомир Маркевич та Валентина Ростопіра, Генеральний менеджер проєктів та програм благодійної організації “Вільна зона Ірина Яковець та працівники Національної школи суддів України Єлизавета Ковтюк, Тетяна Фулей, Тамара Закревська, Андрій Маслюк, Анна Швець, а суддіслухачі тренінгу з різних регіонів України.