Національна школа суддів України

Практика розгляду земельних спорів: проблеми правозастосування

4 березня 2021 року Національна школа суддів України в межах підготовки для підтримання кваліфікації суддів апеляційних господарських судів провела тренінг “Практика розгляду земельних спорів: проблеми правозастосування”. 

Вітальними словами навчальний захід відкрив модератор – викладач-координатор відділу підготовки викладачів (тренерів) Національної школи суддів України Олександр Потильчак, який зосередив увагу суддів на актуальності теми тренінгу, метою якого є поглиблення знань та практичних навичок, необхідних для ефективного вирішення судових спорів, що виникають із земельних правовідносин.

До програми тренінгу включено важливі та актуальні питання. Судді-викладачі (тренери)  Олена Малєєва та Олена Фонова розкрили процесуальний аспект визначення підвідомчості та підсудності земельних спорів, проблеми визначення суб’єктного складу при розгляді земельних спорів, розглянули особливості вирішення заяв про забезпечення позову в земельних спорах. Практично корисними для використання в повсякденній діяльності суддів було обговорення найпоширеніших категорій спорів, що виникають із земельних правовідносин, пов’язаних із наданням земельної ділянки в користування,  з переходом права на земельну ділянку в разі набуття права на нерухоме майно та  з орендними правовідносинами.

Тренінг було насичено практичними вправами, виконанням інтерактивних завдань та опрацюванням відповідей під час експрес-опитування. Судді обговорили проблемні питання з визначеної тематики, обмінялися думками. Під час тренінгу учасники отримали корисні рекомендації та обґрунтовані відповіді на свої запитання.

Повний текст програми тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.