Національна школа суддів України

Практика врегулювання спорів за участю судді в господарському судочинстві

24–25 червня 2020 року Національна школа суддів України в дистанційному режимі провела семінар для суддів “Врегулювання спорів за участю судді в господарському судочинстві”.

Викладачами семінару були судді Дмитро Кратко, Андрій Потапенко, Тетяна Гребенюк, Омельян Олексій, начальниця відділу підготовки викладачів (тренерів)-радниця Ольга Шаповалова, заступник начальника відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів Андрій Маслюк та викладачка відділу підготовки викладачів (тренерів) Юлія Герус.

Програма семінару складалася із 3 модулів:

– Модуль 1. “Врегулювання спору за участю судді: історичний екскурс, міжнародна практика, відмінність від медіації. Принципи та переваги процедури”;

– Модуль 2. “Психологічні аспекти ВСС”;

– Модуль 3. “Порядок та умови проведення ВСС у господарському судочинстві”.

У процесі навчання учасники та учасниці семінару засвоїли відповідний алгоритм проведення процедури ВСС, а також оволоділи  новими знаннями та навичками щодо юридичних і психологічних прийомів (засобів) для врегулювання спору між сторонами за участю судді.

Під час семінару судді детально опрацювали теоретичний матеріал та виконали творчі завдання, що допоможуть зрозуміти переваги врегулювання спорів за участю судді та набути вмінь і навичок застосування цієї процедури на практиці.

Наприкінці другого дня дистанційного навчання відбувся вебінар на платформі zoom, де учасники й учасниці змогли обговорити актуальні питання з досвідченими тренерами.