Національна школа суддів України

Право на інформацію та інформація з обмеженим доступом

25 листопада 2021 року в місті Києві Національна школа суддів України провела для суддів апеляційних адміністративних судів тренінг “Право на інформацію та інформація з обмеженим доступом”.

Відкрили тренінг заступник начальника відділу науково–методичного забезпечення діяльності суддів та органів суддівського самоврядування Олександр Іщенко, експертка проєкту “Європейський Союз та Рада Європи працюють разом для підтримки свободи медіа в Україні” Тетяна Олексіюк та керівниця цього ж проєкту Галина Смірнова. Олександр Іщенко під час виступу наголосив на актуальності тематики заходу та зазначив, що під час тренінгу судді поглиблять знання та отримають суддівські навички соціального контексту здійснення правосуддя в судових адміністративних провадженнях, що стосуються реалізації права на інформацію та доступу до інформації з обмеженим режимом доступу в контексті узгодженого застосування норм чинного законодавства України та положень Конвенції Ради Європи про доступ до офіційних документів. Активну участь у проведенні тренінгу взяв суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Ян Берназюк.

У презентаціях викладачі (тренери) надали визначення та стандарти права на інформацію та інформацію з обмеженим доступом, а  також ознайомили суддівську аудиторію із судовою практикою у справах про доступ до інформації з обмеженим доступом та її видами: конфіденційною, службовою і таємною та інформацію, яка не підлягає обмеженню в доступі.

Доцільним для практичного застосування було виконання суддями “мозкового штурму” з пленарним обговоренням, опрацювання сесії запитань-відповідей та розв’язання практичних завдань у малих групах з презентацією результатів та коментарями тренерів, перегляд відеоролика за темою тренінгу.

Тренінг було насичено виконанням низки важливих практичних вправ, виконанням інтерактивних завдань та опрацюванням відповідей під час експрес–опитування. Судді обговорили проблемні питання, обмінялися думками та отримали вичерпні, фахові відповіді від викладачів (тренерів).

Повний текст програми тренінгу розміщено на вебсайті Національної школи суддів України в розділі “Підготовка суддів”.