Національна школа суддів України

Правові особливості розгляду справ про застосування санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб

13 червня 2022 року Національна школа суддів України провела онлайн–семінар “Правові особливості розгляду справ про застосування санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб” з метою підвищення рівня кваліфікації суддів Вищого антикорупційного суду.

Підготовку відкрили ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук та виконуючий обов’язки голови Вищого антикорупційного суду Олег Павлишин.

Ректор у виступі відмітив, що Національна школа суддів України продовжує проведення навчальних заходів для суддів Вищого антикорупційного суду з огляду на потребу, що виникла у зв’язку із внесенням змін до чинного законодавства. Микола Оніщук зазначив, що для суддів Вищого антикорупційного суду це новий тип правовідносин як в процесуальному, так і у матеріальному сенсі. Наразі для Національної школи суддів України є важливим за допомогою семінару домогтися належного і якісного відправлення правосуддя даної категорії справ суддями ВАКС. Для спілкування і обговорення такої важливої та актуальної тематики запрошено суддю Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду, доктора юридичних наук, доцента В’ячеслава Хохуляка, який має досвід у застосуванні адміністративно-процесуального законодавства.

Олег Павлишин у промові наголосив, що навчальний захід є продовженням плідної співпраці НШСУ та ВАКС. Саме ініціатива суддів ВАКС у проведенні підготовки щодо вирішення цієї проблеми знайшла відгук у працівників Національної школи суддів України та Верховному Суді. Він побажав плідної праці в опануванні даної теми.

Модерувала підготовку начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді Любов Гончар, яка поінформувала суддів Вищого антикорупційного суду про те, що навчання складається з двох частин: інтерактивної лекції, в якій будуть викладені матеріально-правові аспекти теми щодо правових особливостей розгляду справ про застосування санкцій та процесуально-правовий аспект цієї тематики.

Розпочалася підготовка з розкриття В’ячеславом Хохуляком правових особливостей розгляду справ про застосування санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб. Протягом навчання увага суддів також була акцентована на меті застосування санкцій, їх ознаках, підстав застосування та огляді практики Верховного Суду.

Проведене навчання продемонструвало жваву зацікавленість суддів Вищого антикорупційного суду з обговорюваної тематики. За підсумками семінару судді підвищили рівень кваліфікації та отримали ґрунтовні відповіді на актуальні запитання щодо застосування адміністративно-процесуального законодавства.