Національна школа суддів України

Експерти висловились щодо регулярного кваліфоцінювання суддів // Закон і Бізнес

Закон і Бізнес //  №11 (1257) 03.12—30.11.-0001

Міжнародні та вітчизняні експерти розроблять рекомендації щодо запровадження справедливих і прозорих процедур у процесі регулярного оцінювання професійної діяльності суддів.


Зокрема, про це йшлося на круглому столі «Регулярне оцінювання суддів в Україні як спосіб виявлення індивідуальних потреб судді щодо вдосконалення, стимулювання його до підтримання кваліфікації на належному рівні та професійного зростання».

Зокрема, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук зауважив: такий інструмент, як кваліфікаційне та регулярне оцінювання, має спонукати володарів мантій до подальшого самовдосконалення. Система оцінки законників повинна допомагати визначити напрями, за якими має працювати над удосконаленням конкретний суддя, показати його сильні та слабкі професійні сторони. Принципи такої системи оцінки — прозорість, загальноприйнятна методологія, справедливість, надійність.

У свою чергу іноземні гості, ознайомивши присутніх з відповідним досвідом країн ЄС, наголосили: регулярне оцінювання професійної діяльності служителів Феміди в багатьох державах інколи сприймають як інструмент керування судовою системою та зловживають ним. Тому важливо, аби такі процедури сприймалися як справедливі, а їх метою було поліпшення роботи суддів та гарантування якісного правосуддя.