Національна школа суддів України

Перед майбутніми суддями помахали бестселером про корупцію та відправили вчитись// Закон і Бізнес

2.04.2019 12:38
2804

«Антикорупційників» вчитимуть бути безсторонніми, незалежними й дотримуватись принципів верховенства права на спеціально організованому тренінгу. А також їм радять почитати книжку про розслідування справи продажного судді.


Ще в лютому  голова Громадської ради міжнародних експертів сер Ентоні Хупервиявив бажання прочитати майбутнім суддям Вищого антикорупційного суду тренінг, який він підготував про засудження корумпованих. Свій тренінг він вже проводив у інших країнах, зокрема в Казахстані. Між іншим британський суддя відзначив головну рису, яку необхідно мати «антикорупційникам». Це швидкість у прийнятті рішень – те, чого українським суддям та прокурорам дуже не вистачає. З моменту арешту підозрюваного до кінця судового слухання має пройти не більше року.

І ось у нього з’явилась така можливість, адже для «антикорупційників» Національна школа суддів організувала  тренінг за сприяння проектів USAID та Justice. Мета програми — розширення знань та удосконалення навичок суддів для їх ефективного застосування при

здійсненні проваджень щодо корупційних злочинів.

На тренінгу розповідатимуть про досвід інших країн, в яких функціонують антикорупційні суди, практичне застосування принципу верховенства права та розповідатимуть про важливість суддівської незалежності.

Під час брифінгу, який організували з нагоди відкриття тренінгу для майбутніх суддів Вищого антикорупційного суду та його апеляційної палати був присутній голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів Сергій Козьяков та очільник НШС Микола Оніщук. Для більшого ефекту С. Козьяков продемонстрував книжку Джона Грішема «Інформатор», у якій розповідається про розслідування діяльності судді, що порушив свою присягу за великі гроші. Одного разу до людей, які розслідують справу, звертається загадковий незнайомець і пропонує докази злочинів законника, мабуть не усвідомлюючи до кінця, якій небезпеці піддає себе, кинувши виклик продажному правосуддю.

Окрім демонстрації літературних бестселерів, С. Козьяков розповів про те, що протягом двох тижнів комісія перевірить практичні завдання суддів до загальних суддів й розпочне новий конкурс. А М. Оніщук запевнив, що НШС у кінці травня завершить підготовку ще 270суддів, і разом з попередніми випусками буде всього 1100 кандидатів, з яких складатиметься кадровий резерв українського правосуддя.