Національна школа суддів України

Переможців конкурсу до ВС направлять на экспрес-підготовку // Закон і Бізнес

Закон і Бізнес


Переможців конкурсу до ВС направлять на экспрес-підготовку



12.12.2016 12:41
2770

Частина переможців конкурсу на посаду судді Верховного Суду не матиме суддівського досвіду. Тому Національна школа суддів пропонує провести для них навчання, до їх призначення на посади. Таку ідею підтримують і у ВККС.


Про це розповів ректор Національної школи суддів Микола Оніщук.

«Одним з індикаторів успіху судової реформи стане початок роботи новосформованого ВС. Нині юридична спільнота та громадськість активно стежать за перебігом конкурсу. Після його завершення Вища рада правосуддя має розглянути питання про призначення кандидатів на посади суддів і внести подання Президентові. Бачення НШС (його підтримує і Вища кваліфікаційна комісія суддів) полягає в тому, що кандидати, які переможуть у конкурсі на посаду судді ВС, до призначення їх на посади мають пройти експрес-підготовку», — зазначив Оніщук.

Нині НШС у співпраці з проектами міжнародної технічної допомоги завершує формування навчальної програми. Її складовими будуть такі тематики:

• захист прав людини на основі практики Європейського суду з прав людини;

• сучасна доктрина і розуміння принципів верховенства права;

• тлумачення нормативно-правових актів;

• аргументація судових рішень у касаційному судочинстві;

• антикорупційне законодавство;

• прецедентна практика ЄСПЛ тощо.

З огляду на те що частина переможців конкурсу на посаду судді ВС не матиме суддівського досвіду роботи, важливими стануть заняття з психологічної адаптації до професії судді, тренінги із суддівської етики, управління часом у суддівській діяльності, комунікацій.