Національна школа суддів України

Українських суддів хочуть ознайомити з правовою системою ЄС // Закон і Бізнес

Закон і Бізнес


Українських суддів хочуть ознайомити з правовою системою ЄС


Розглядається можливість запровадження в Україні окремого проекту ЄС з ознайомлення суддівського корпусу та працівників апаратів судів з принципами, механізмами дії, сферою регулювання та складовими частинами правової системи ЄС у контексті взятих Україною на себе зобов’язань за Угодою про Асоціацію між Україною та ЄС.

Про це йшла мова під час зустрічі голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова з керівником групи експертів Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Віргіліусом Валанчусом, повідомили "ЗіБ" у ВККС.
Зокрема, в рамках проекту з ознайомлення суддів навчання стосуватиметься застосування норм та правил Угоди судами України як результату адаптації українського законодавства з acquis communautaire (правовий доробок ЄС) .
С. Козьяков підкреслив, що застосування норм та правил acquis communautaire у судовій практиці вимагає від суддівського корпусу ґрунтовних знань з питань складових частин доробку Спільноти. Йдеться про зміст та основоположні засади установчих договорів ЄС, ухвалених на виконання установчих договорів правових актів, а також практики Суду ЄС, ухвалених заяв, рішень та декларацій, правових актів в сфері юстиції та внутрішніх
Про це йшла мова під час зустрічі голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова з керівником групи експертів Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Віргіліусом Валанчусом, повідомили "ЗіБ" у ВККС. 
Зокрема, в рамках проекту з ознайомлення суддів навчання стосуватиметься застосування норм та правил Угоди судами України як результату адаптації українського законодавства з acquis communautaire (правовий доробок ЄС).

С. Козьяков підкреслив, що застосування норм та правил acquis communautaire у судовій практиці вимагає від суддівського корпусу ґрунтовних знань з питань складових частин доробку Спільноти. Йдеться про зміст та основоположні засади установчих договорів ЄС, ухвалених на виконання установчих договорів правових актів, а також практики Суду ЄС, ухвалених заяв, рішень та декларацій, правових актів в сфері юстиції та внутрішніх справ, укладених Співтовариством міжнародних договорів тощо.

А тому важливо започаткувати процес підготовки українських суддів та представників апаратів судів з метою надання їм необхідного обсягу знань, інформації та документів для можливості застосування acquis communautaire у судовій практиці. Окремим напрямком цього проекту може стати вивчення практичної діяльності Суду ЄС.

Інша складова проекту – навчання українських суддів правилам та порядкам застосування норм новітнього міжнародного права, з огляду на триваючу агресію з боку РФ, анексію Криму, масові порушення прав людини та злочини проти людяності, що відбуваються на тимчасово окупованих територіях України.

В.Валанчус підтримав пропозицію створення довготривалого проекту ЄС щодо навчання суддівського корпусу України правил та порядків застосування acquis communautaire, рішень Суду ЄС, норм міжнародного права у судовій практиці і створення бази документів судових органів ЄС, у першу чергу рішень Суду ЄС. Він також запропонував на базі Національної школи суддів України проведення короткотермінових оглядових тренінгів для українських суддів. За словами В.Валанчуса, можливість та формат проекту він незабаром обговорить з Послом Європейського Союзу в Україні Яном Томбінським.