Національна школа суддів України

Презентація проєкту “Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною”

20 січня 2023 року у змішаному форматі відбулась презентація проєкту “Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною” (далі – “Вистоїмо разом”), реалізацію якого нещодавно розпочав Міжнародний благодійний фонд “Український Жіночий Фонд” у партнерстві з ГО “Ла-Страда Україна” та ГО “Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”, спільно з Апаратом Урядової уповноваженої з ґендерної політики та Офісом Віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, за фінансової підтримки Європейського Союзу. Від Національної школи суддів України у заході взяли участь Тетяна Фулей, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти (в онлайн-режимі); Андрій Маслюк, заступник начальниці відділу науково-методичного супроводження психологічної підготовки суддів, і Катерина Слюсарева, провідна наукова співробітниця відділу “Тестологічний центр” і (за дорученням ректора) відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти.

Із вітальними словами виступили Олена Панченко, модераторка заходу, координаторка проєкту “Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною”, МБФ “Український Жіночий Фонд”; Дмитро Каплун, керівник Служби Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України; Олеся Бондар, директорка МБФ “Український Жіночий Фонд”; Стефан Шленінг, керівник сектору співробітництва Представництва Європейського Союзу в Україні.

Урядова Уповноважена з питань ґендерної політики Катерина Левченко привітала учасників і виступила з презентацією “Координація роботи у сфері запобігання та протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом”. Наталія Карбовська, директорка зі стратегічного розвитку МБФ “Український Жіночий Фонд”, презентувала мету, завдання основних напрямків проєкту.

Першу сесію заходу “Підвищення спроможності ключових стейкхолдерів проєкту у наданні цільової підтримки постраждалим від сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом” модерувала Катерина Черепаха, президентка ГО “Ла Страда-Україна”, яка презентувала завдання та зміст Напрямку 1, що передбачає підтримку соціальних працівників, жіночих/феміністичних організацій, медичного персоналу, поліції, прокурорів, адвокатів та суддів в отриманні нових знань і навичок, необхідних для допомоги постраждалим, проєкту “Вистоїмо разом”. Із презентаціями напрацювань та досвіду роботи в Україні за Напрямком 1 виступили експерти: Евеліна Храмова, заступниця керівника відділу з питань дотримання ґендерної рівності Департаменту моніторингу дотримання прав людини Міністерства внутрішніх справ України; Тетяна Хижняк, представниця головного слідчого управління Національної поліції України; Федір Дунебабін, програмний менеджер Фонду Муквеге; Тетяна Фулей, начальниця відділу наукових досліджень проблем судочинства та науково-методичного забезпечення суддівської освіти Національної школи суддів України; Олена Суслова, засновниця НУО “Жіночий інформаційно-консультаційний центр”.

Другу сесію заходу і, відповідно, Напрямок 2 “Створення ефективної системи реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, на регіональному рівні” модерувала Наталія Карбовська, директорка зі стратегічного розвитку МБФ “Український Жіночий Фонд”. Із напрацюваннями у цьому напрямку виступили Галина Жуковська, старша референтка апарату Офісу Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики; Марина Хонда, заступниця голови Київської міської державної адміністрації з питань здійснення самоврядних повноважень; Марина Рой, головна спеціалістка відділу з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та ґендерної рівності Департаменту з питань захисту прав дітей та забезпечення стандартів рівності Національної соціальної сервісної служби України; Павло Замостян, заступник представника Фонду ООН з питань народонаселення; Ірина Довгань, координаторка Мережі жінок, які постраждали від сексуального насильства, “SEMA-Україна”; Оксана Луньова, координаторка Коаліції “Луганщина 1325”.

Модерування 3-ої сесії “Участь у розробці нормативно-правової бази з питань реагування на СНПК та адвокація її впровадження на місцевому рівні” і, відповідно, Напрямку 3, що передбачає сприяння розвитку законодавства щодо сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та адвокація його адаптування до місцевих реалій, проєкту здійснювала Христина Кіт, голова ГО “Асоціація жінок-юристок України “ЮрФем”. Експертами Напрямку 3 виступили: Анна-Марія Чайковська, експертка з ґендерних комунікацій Офісу Віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції; Олена Маслова, керівниця експертної групи з питань протидії торгівлі людьми, домашньому насильству та ґендерної рівності Директорату цифрового розвитку та соціальних послуг Міністерства соціальної політики України; Ігор Король, начальник першого відділу управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про злочини, пов’язані із сексуальним насильством, Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту Офісу Генерального прокурора; Ігор Цвєтковські, консультант Міжнародної організації з міграції (МОМ); Марія Рудько, представниця Global Survivors Fund в Україні.

До модерованих дискусій наприкінці кожної сесії залучались запрошені учасники інших установ та організацій очно та онлайн. Повітряна тривога не завадила роботі.

Довідка: Проект “Вистоїмо разом. Вдосконалення системи підтримки постраждалих від сексуального насильства, пов’язаного з війною” зумовлений необхідністю ефективного реагування на проблему сексуального насильства через воєнні дії, яка постала перед Україною ще у 2014 році через російське вторгнення, проте з початком повномасштабної війни Росії проти України в лютому 2022 року ця проблема поглибилася, адже кількість сексуальних злочинів критично зросла. Проект має на меті створення ефективної цілісної системи підтримки людей, зокрема, жінок, які зазнали сексуального насильства, пов’язаного з війною, аби постраждалі могли отримати необхідну допомогу з урахуванням міжнародного досвіду та регіональних особливостей, а також ефективно захищати свої права в судах.